Jan Nagel schudt de hand van Willem Jan Marie Holthuizen, onder meer oud-burgemeester van Bussum.
Jan Nagel schudt de hand van Willem Jan Marie Holthuizen, onder meer oud-burgemeester van Bussum. Foto's: Bastiaan Miché

Waardering voor 'getroffen' Jan Nagel

Een bijzonder moment deze week voor Jan Nagel. Tijdens zijn tachtigste verjaardag ontving de bekende Hilversummer de gemeentespeld.

hilversum "Het was echt een grote verrassing. Ik had hier in de verste verte niet op gerekend. En ja, natuurlijk is dit een eer." Dat zegt Jan Nagel een dag na zijn verjaardagsfeest. "En ik was ook bijzonder getroffen door de begeleidende woorden van burgemeester Pieter Broertjes. Die kwamen uit het hart."

Deze gemeentespeld wordt (de laatste tijd steeds vaker) toegekend als blijk van erkentelijkheid aan personen of organisaties die zich voor Hilversum in grote mate verdienstelijk hebben gemaakt. Broertjes heeft telkens de eer om deze uit te reiken. Tegen Nagel sprak hij: "Er zijn weinig mensen die op zo'n complete wijze en steeds met eindeloze inzet inhoud hebben gegeven aan een politiek leven vol maatschappelijke betrokkenheid."
Natuurlijk is Nagel vooral bekend als politicus. In Hilversum werd Leefbaar Hilversum in de jaren 90 onder zijn leiding de grootste fractie in de Hilversumse gemeenteraad en hij stond aan de basis van Beeld en Geluid.
Vervolgens startte hij zijn eigen landelijke partij: Leefbaar Nederland. Tegenwoordig is hij (in Den Haag) vooral bekend vanwege 50Plus, al heeft hij ondertussen een stap terug gedaan. Broertjes: "Bij jouw afscheid typeerde Ankie Broeders jou als 'de schaker met de zeven politieke levens' en gaf aan dat jouw carrière werd gekenmerkt door strijd voor politieke vernieuwing. Dat is een hele goede samenvatting."
Maar ook voor de schaaksport heeft Jan Nagel heel veel betekend. Zo kwam dankzij hem het Nederlands kampioenschap schaken voor mannen en vrouwen tussen 2006 en 2008 terug naar Hilversum. En ook heeft de Hilversummer oog voor de mensen om hem heen, aldus de burgemeester. "Jarenlang heb jij hulp en steun geboden aan een uitgeprocedeerd Afghaans gezin dat al tien jaar in Nederland verbleef. Dankzij jouw hulp en inmenging is het hen gelukt de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen."
Een paar maanden terug kwam het bericht dat Nagel ziek is. Hij heeft prostaatkanker. Maar hij voelt zich goed, zegt hij, en kan nog jaren mee. "Ik heb ook tijdens mijn verjaardag gezegd: let goed op jezelf en tot over tien jaar."

Broertjes sprak Nagel en de aanwezigen toe.