Hoe nu verder met het pand van St. Carolus?
Hoe nu verder met het pand van St. Carolus? Foto: Bastiaan Miché

'Het is een bittere teleurstelling dat er geen plaats is binnen het Carolushuis'

HILVERSUM Waar kan Philadelphia Zorg wél betaalbare woningen realiseren voor de cliënten? De zoektocht naar een geschikte locatie gaat door nu duidelijk is geworden dat het Carolushuis aan de Bosdrift is afgevallen. De zorginstelling ziet geen kans in het pand in het centrum, dat nu al jaren leegstaat, omdat de huurprijzen te hoog zouden zijn.

Het verschil is onoverbrugbaar, zo is te lezen in een brief van Philadelphia Zorg. Eigenaar van het St. Carolus, Woonzorg Nederland, heeft andere ideeën over de te vragen huurprijs dan Philadelphia Zorg. Voor laatstgenoemde is het een uitgangspunt dat een woning niet boven het niveau van de sociale huurprijs uit mag komen. Maar dat blijkt geen haalbare kaart. Volgens de instelling kan zij nooit de huur betalen per appartement die de eigenaar wil ontvangen. "Om een beeld te geven van de kloof: Philadelphia zou voor 45 cliënten per jaar tienduizenden euro's uit de zorgmiddelen moeten halen om de huur van het pand te kunnen betalen", schrijft locatiemanager Evelien van den Born.
Philadelphia Zorg heeft daardoor begin vorige week zijn conclusies getrokken en stapt uit het project. "Woonzorg Nederland zal dus geen appartementen gaan ontwikkelen voor de cliënten van Philadelphia. Voor deze kwetsbare ouderen met een beperking en hun netwerk is het een bittere teleurstelling dat er geen plaats is binnen het Carolushuis", is de slotsom.
Al jaren zijn er plannen voor herontwikkeling van St. Carolus. Zo hebben Woonzorg Nederland en Philadelphia Zorg de afgelopen drie jaar nauw met elkaar samengewerkt om een woonlocatie te realiseren voor ouderen met en zonder verstandelijke beperking. Een andere belangrijke wens is dat deze voorziening gedeeld moet worden met de bewoners uit de buurt. Het Carolus moet een ontmoetingsplaats worden voor de wijk. Een locatie waar respijtzorg kan worden geboden met een restaurant waar de omwonenden ook terecht kunnen.
Al eerder stelde D66 vragen over de ontwikkeling van de plannen. Sinds eind augustus vorig jaar is er radiostilte rondom het Carolushuis. Democrate Marianne van Vliet stelde vragen hierover en is na het terugtrekken van Philadelphia Zorg opnieuw in de pen geklommen richting het college van burgemeester en wethouders. Zo wil zij weten van B en W of zij op de hoogte zijn van het besluit van Philadelphia en of Woonzorg de vervolgplannen heeft besproken met de gemeente.
Philadelphia zelf mag dan 'terug bij af zijn', maar de instelling zelf blijft hoopvol. In de brief is te lezen dat zij op zoek gaat naar een ander pand voor het gewenste woonzorgproject en dat de gemeente Hilversum bij dit grote vraagstuk goed meedenkt.