Zonnestraal, voormalig sanatorium, is zondag de thuishaven van de loop.
Zonnestraal, voormalig sanatorium, is zondag de thuishaven van de loop. Foto: Bastiaan Miché

Sponsorloop om tbc-besef aan te wakkeren

HILVERSUM Aandacht vragen voor tuberculose. Dat klinkt als een ziekte van weleer, maar dat blijkt een grote misvatting. Dagelijks overlijden er wereldwijd duizenden mensen aan deze ziekte; ook in Nederland. Om dit mede beter op de kaart te krijgen verzorgt KNCV Tuberculosefonds de eerste TBC-sponsorloop en die is in Hilversum.

Rond de Tweede Wereldoorlog was tbc volksziekte nummer één in Nederland. Inmiddels is het hier goed onder controle vanwege onder meer het gedegen contactonderzoek. Toch krijgen ongeveer achthonderd landgenoten op jaarbasis deze infectieziekte. In februari bijvoorbeeld werden er nog tientallen besmettingen geconstateerd in Hengelo. Tbc is alles behalve verleden tijd. Volgens KNCV is het zelfs de meest dodelijke ziekte ter wereld. Iedere dag sterven er vierduizend mensen aan tuberculose, waaronder 640 kinderen. Dat zou niet mogen aangezien de ziekte te behandelen is, luidt de stelling.

Gezien de aantallen is het nog altijd noodzakelijk het publiek hier bewust van te maken. Dat gebeurt zondag 30 juni als de eerste TBC-sponsorloop op het programma staat. Dat gebeurt niet geheel toevallig bij Zonnestraal, dat in 1928 de deuren opende als sanatorium voor tbc-patiënten. Daar verschijnen zondag voormalig tbc-patiënten, vertegenwoordigers van meerdere GGD’s en werknemers van het fonds zelf aan de start. Omdat het de eerste keer is en de omvang van de ziekte behoorlijk onder de radar blijft, verwacht de organisatie geen heel grote opkomst. In eerste instantie is vooral het aanwakkeren van het bewustzijn belangrijk. Dat tbc jaarlijks meer levens eist dan bijvoorbeeld ebola en hiv, waar meer geld naartoe gaat voor onderzoek en bestrijding.

Het motto van de sponsorloop is ‘Wandel mee en help kinderlevens redden’. Tbc opsporen bij kinderen blijkt een groot probleem. Tot nu toe is hier volgens het fonds een pijnlijk en traumatiserend onderzoek voor nodig, maar met de zogeheten tbc-poeptest kan in de toekomst tuberculose snel en pijnloos bij kinderen worden vastgesteld. KNCV maakt zich hard om deze poeptest voor alle kinderen wereldwijd toegankelijk te maken.
De sponsorloop begint om 11.00 uur. Wethouder Jan Kastje geeft het startschot. De deelnemers kunnen kiezen uit een route van 3, 4,5 of 9 kilometer. De routes zijn voorzien van bordjes met informatie over de geschiedenis van tbc-bestrijding in Nederland en de rest van de wereld. Ter plekke inschrijven kan voor 15 euro. Meer informatie op www.tuberculosefonds.nl.