Vrij zonnig en droog, het weekeinde zeer warm

De week startte met twee tropische dagen. Het zwaartepunt van hoge luchtdruk is nadien westwaarts naar de Britse eilanden verschoven. De stroming is daardoor tijdelijk noord tot noordoost. De hitte is daardoor afgenomen. In het weekeinde trekt het hogedrukgebied weer oostwaarts. Met een aanlandige wind wordt het dan opnieuw zeer warm. Het blijft droog.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog met zonnige perioden. Met een naar noordoost ruimende wind loopt de temperatuur in de middag op tot 23 à 24°C. Zaterdag wordt de wind zuidoost. Het kwik komt dan weer in hogere sferen met een maximum van circa 29°C. Het is droog en zonnig. Ook zondag blijft het met een maximum van circa 27°C warm met veel zon en sluierbewolking. Er is later op de dag een kleine kans op een bui. In de middag draait de wind naar het westen.

Trend na het weekeinde

Met lage luchtdruk ten noorden van Schotland wordt het stromingspatroon noordwestelijk. Met juli op de kalender zakt de temperatuur dan naar een maximum van rond normaal (20 à 21°C). Er is een kleine buienkans. Later in de week kan het opnieuw iets warmer worden.

Weetje

Juni zal op de lijst van warmste junimaanden ongetwijfeld op een hoge plaats terechtkomen. Het aantal zomerse dagen (maximum hoger dan 25°C) zal op 11 of 12 uit gaan komen. Vorig jaar had juni 6 zomerse dagen en geen tropische dagen van meer dan 30°C. In 2003 had juni 13 zomerse dagen. De junimaand met de meeste zomerse dagen (14) was juni 1970.