'We willen de wethouder nog een laatste kans geven', aldus de VVD aan het adres van Kastje.
'We willen de wethouder nog een laatste kans geven', aldus de VVD aan het adres van Kastje. Foto: Bastiaan Miché

Wethouder Kastje is nu een gewaarschuwd man

HILVERSUM In de commissievergadering zat er al geen woord Spaans bij richting wethouder Jan Kastje. Nu weet de GroenLinks-bestuurder dat hij echt op z'n tellen moet passen. Als hij nog één keer de raad buitenspel zet, dan kan hij rekenen op stevige politieke maatregelen. Hem is de wacht aangezegd.

Nog net geen dertien maanden is hij aan de slag als wethouder en Kastje heeft de grens van de politiek al gevonden. In niet mis te verstane uitlatingen kreeg hij vanuit de VVD-hoek te horen dat hij een waarschuwing aan zijn broek heeft. Aanleiding voor deze politieke boosheid is de discussie over de regionale huisvestingsverordening - hierin staan onder andere regels over het toewijzen van sociale huurwoningen. Of eigenlijk het gebrek aan inhoudelijke behandeling en daarbij de opstelling van Kastje.
De verordening zou op 1 juli aflopen. Omdat de verordening maximaal vier jaar mag duren, was er haast geboden om de nieuwe aan te nemen. Hoewel de fracties graag zaken wilden wijzigen in dit regionale stuk, zoals bredere mogelijkheden voor urgentie en de spoedzoekersregeling. Maar dat bleek helemaal niet meer mogelijk, zo was de boodschap van Kastje tijdens de commissievergadering van drie weken terug. De verordening was in andere Gooise gemeenten al aangenomen en Hilversumse aanpassingen zouden de verordening zo wijzigen dat die niet meer regionaal zou zijn.
Dat riep het gevoel op van een slikken-of-stikkendeal. Meerdere politici gaven aan dat zij zich het mes op de keel voelden gezet en vroegen zich hardop af waarom Kastje om 5 voor 12 met dit stuk naar de commissie was gekomen. De onvrede over het proces was groot en dat hoeft hij niet nog eens zo te doen. "Als deze wethouder ons nog eens buitenspel zet, dan hebben we een probleem, meldde VVD-raadslid Haitske van de Linde.
Kastje zelf vond dat hij de raad absoluut niet heeft proberen te misleiden. Hij gaf aan gehandeld te hebben binnen de procedure van de gemeenschappelijke regeling in de regio. Als de raad dat anders wil dan moet zij dat zelf regelen binnen de nieuwe regionale samenwerkingsagenda. Daarnaast is de verordening volgens hem wel degelijk besproken in de commissie van januari. Alleen toen was hij zelf ziek. Maar daardoor is het stuk niet aan de orde gekomen, zo stelden meerdere partijen. Uiteindelijk stak hij de hand een beetje in eigen boezem door te stellen dat hij eind februari, begin maart, na het regionale portefeuillehoudersoverleg, terug had moeten keren naar de raad. "Dat had ik beter moeten doen."