Ineens waren diverse grijze kliko's weg.
Ineens waren diverse grijze kliko's weg. Foto: Bastiaan Miché

Meenemen 'achtergehouden' kliko's was bewuste GAD-actie

HILVERSUM Dat meerdere bewoners van de Geuzen- en Kleine Driftbuurt hun restafvalcontainer kwijt waren, kan goed kloppen. De GAD heeft op dinsdag 21 mei 'achtergehouden' kliko's opgehaald. Dat de dienst daarin iets te rigoureus is geweest, betreurt het college van burgemeester en wethouders.

Dat geven B en W aan in hun antwoorden op artikel 41-vragen van het CDA. Na die bewuste 21 mei vernamen de christendemocraten verschillende klachten van bewoners, die van het ene op het andere moment hun container kwijt waren, terwijl ze die netjes op de ophaaldag aan de straat hadden gezet.
Dit was een doelbewust en niet vooraf gecommuniceerde actie van de GAD. Die dag zijn oude en niet-geregistreerde containers meegenomen. Het gaat om kliko's die nog niet waren omgewisseld voor nieuwe. Tijdens de actie is iets te gortig gehandeld. "Per abuis zijn er ook restafvalcontainers ingenomen in enkele straten waar dit niet had gemoeten, omdat de huishoudens hier nog niet aangesloten waren op het nieuwe inzamelen." Dit betreurt het college, al schrijft zij wel dat de huishoudens niet lang zonder grijze kliko hebben gezeten. Binnen een week waren de nieuwe en goede containers geleverd.
De onaangekondigde omwisselactie komt voort uit het uitvoeringsprogramma Van Afval naar Grondstof 2015-2020 (VANG). Dit plan is erop gericht om het restafval te verminderen en het hergebruik van grondstoffen toe te laten nemen.