Het wordt tijd voor nieuw asfalt voor de skaters, steppers en BMX'ers in de Oude Haven, zo vindt de jeugd.
Het wordt tijd voor nieuw asfalt voor de skaters, steppers en BMX'ers in de Oude Haven, zo vindt de jeugd. Foto: Bastiaan Miché

'Het zou heel chill zijn als de skatebaan gerenoveerd wordt'

HILVERSUM Als het aan de vele jonge gebruikers van de skatebaan in de Oude Haven ligt, komt er een snel een opknapbeurt. De gaten in het asfalt maken het gevaarlijk, het asfalt kan beter zodat er minder geluidsoverlast is en wellicht kan het parkje wat worden uitgebreid. Om dat te bewerkstelligen zijn de jongeren een petitie gestart.

"Mijn vinger kan er voor de helft in", zegt jongerenwerker Chakir el Allachi als hij een diep gat in het midden van de baan laat zien. De twaalfjarige Jesse bevestigt dat deze 'jaap' er allang in zit. Niet zo lang geleden kwam hij zelf met een wiel van zijn step in het gat terecht. Dat betekende een harde kennismaking met de grond. Maar, in vergelijking met een vriend van hem, is de jonge Hilversummer er nog goed vanaf gekomen. Maanden geleden moest zijn maat per ambulance naar het ziekenhuis met een gat in z'n hoofd nadat hij in diezelfde scheur was blijven haken met een wieltje.
Renovatie is hard nodig, zo stellen de jongeren. Het asfalt is te ruw en er zitten te veel scheuren in waardoor het veel minder veilig is om te skaten, te steppen of te BMX'en. Die lezingen bevestigen ook Arda en Niels. Beter asfalt en vooral stiller asfalt zal ervoor zorgen dat er minder gekletter hoorbaar is. Een behoorlijk pluspunt voor de directomwonenden van de Oude Haven. "Minder geluidsoverlast voor de buren hierachter, waardoor wij minder discussies hebben met hen en zij prettiger kunnen wonen", luidt het argument van Niels.
Wil je iets bereiken, dan moet je daar zelf voor gaan staan. Dat is precies wat de jeugdige Hilversummers nu doen met het houden van een petitie. El Allachi begeleidt hen daarin. De laatste weken zijn de skaters, steppers en BMX'ers zelf met blaadjes rondgegaan om handtekeningen op te halen. Inmiddels zijn dat er meer dan honderd. "Het zou wel chill zijn als de skatebaan gerenoveerd wordt", geeft Jesse aan, die maandagavond, na twee maanden blessureleed, pas hoorde van de actie.
"Renovatie van de skatebaan was het eerste waar de jongeren mee kwamen", aldus El Allachi, die sinds mei als jongerenwerker in het centrum werkt. De locatie in de Oude Haven is voor hen een belangrijke plek; de enige locatie waar ze zich sinds 2003 kunnen vermaken. Een buurtcentrum waar ze kunnen hangen, mee kunnen doen aan activiteiten of elkaar kunnen ontmoeten, ontbreekt immers in het centrum. "Dit is het enige dat ze hebben", geeft El Allachi aan. De Versa-medewerker constateert dat van jong tot oud (van zes tot dertig jaar) daar komt en dat er een vaste, homogene groep skaters is van een man of twintig. "Er is hier sociale cohesie. De jongeren spreken elkaar aan en iedereen stimuleert elkaar", luiden zijn bevindingen.
"Deze plek is voor velen een tweede huis", vult de vijftienjarige Sven aan. Onderling is de sfeer goed en de groep is ook een soort vangnet. "We kunnen hier chillen. Dit is de leukste plek die er is in Hilversum. Mensen hebben hier je rug. Dit is een plek van zekerheid. En als je hier één keer bent geweest, dan kom je zeker terug."
In het verleden lieten Hilversumse jongeren al van zich horen. Vijf jaar geleden kwam een groep eveneens in actie om de baan aan te laten pakken door de gemeente. Binnen een mum van tijd hadden de jongeren honderden digitale handtekeningen verzameld. Dat was voor toenmalig VVD-wethouder Beernoud Moojen het teken om wat zaken te laten herstellen, nadat hij zelf ook poolshoogte was komen nemen.
Over zes dagen - woensdag 10 juli - overhandigen de jongeren de verzamelde handtekeningen opnieuw aan een VVD'er. Nu is dat Floris Voorink van Sport. De groep verzamelt op de vaste plek. Vandaar gaan zij naar het raadhuis om de petitie aan te bieden en een filmpje van de jongeren in actie en aan het woord te laten zien.