Met haar 'Turntable', inclusief borden, lepels en kopjes, was Rosa Hanssen een buitenbeentje in de categorie Expo.
Met haar 'Turntable', inclusief borden, lepels en kopjes, was Rosa Hanssen een buitenbeentje in de categorie Expo. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse ontwerpt bijzondere tafel

HILVERSUM Het idee ontstond plotseling nadat ze mensen in een restaurant had gezien met louter oog voor hun mobiele telefoon en niet voor elkaar. Drie dagen later had ze haar idee gerealiseerd: een negentig bij zestig centimeter grote tafel. De gedachte erachter: dat mensen tijdens het eten meer aandacht hebben voor elkaar.

"In restaurants zie je steeds vaker dat mensen op hun mobieltje zitten te kijken. Ze hebben soms nauwelijks nog belangstelling voor wat ze eten of voor tafelgenoten", aldus Rosa Hanssen. "Met 'Turntable' wil ik mensen bewust maken van de waarde van het moment om samen te eten."

Kunstbende is een landelijke wedstrijd voor jong creatief talent waar elk jaar duizenden jongeren aan deelnemen. De competitie wordt mede georganiseerd door het Fonds voor Cultuurparticipatie, CJP, de Artez-kunstacademie uit Arnhem en de Rabobank.
Afgelopen zondag stond de 18-jarige Hilversumse, die dit jaar vanwege haar leeftijd voor het laatst mee mocht doen, in de finale in Amsterdam. Die had ze bereikt nadat ze de provinciale finale in de Amsterdamse Meervaart had weten te winnen. Namens Noord-Holland moest de Hilversumse het opnemen tegen de winnaars van de andere provincies. De strijd om de Kunstbendebokaal vond plaats in een drukbezochte tentoonstellingsruimte van de Westergasfabriek.
De concurrenten van Hanssen hadden vrijwel zonder uitzondering schilderijen ingestuurd. Met haar kleine houten 'Turntable', inclusief borden, lepels en kopjes, was de Hilversumse een buitenbeentje in de categorie Expo. Uiteindelijk behaalde ze dus een knappe tweede plaats, al had ze dolgraag eerste willen worden.
De uit vijf kunstkenners bestaande jury waardeerde het ontwerp met de tweede prijs. Naast een indrukwekkende bokaal bestaat de prijs uit een portfoliobespreking met No Man's Arts Gallery, een Amsterdamse galerie die zich toelegt op ontluikende kunstenaars. "Ik had natuurlijk liever de hoofdprijs gewonnen," erkent Hanssen, "maar ik ben heel blij met het podium dat de Kunstbende me geeft. En zilver is ook een hele mooie kleur."

Sommige juryleden gaven na afloop bij Hanssen wel aan dat in hun ogen de Hilversumse had moeten winnen. Het maakte de tweede plaats nog wat zuurder, helemaal omdat aan de eerste prijs een ticket voor het driedaagse muziekfestival Lowlands was verbonden. "Ik heb al contact opgenomen met een restaurant dat op Lowlands staat", zegt ze dinsdag. "Misschien kan mijn tafel daar mooi staan. Hij past goed bij festivals. (lachend, red.) En ja, dan sta ik alsnog op Lowlands."
Hanssen geeft daarmee aan dat ze zeker verder wil met de tafel, ook nog een grotere variant wil presenteren. Maar aan de andere kant is het 'ook maar een tafel' en zijn er zoveel nieuwe kunstwerken te realiseren.
Daarom gaat ze over een jaar naar de Design Academy Eindhoven. Eerst moet ze echter haar vwo afronden, ze zakte dit jaar namelijk voor haar eindexamen. Daarom doet ze komend schooljaar eerst een aantal schoolvakken opnieuw, in combinatie met een oriëntatiecursus op de Gerrit Rietveld Academie. Dan kan ze een jaar later in Eindhoven aan de slag. "Ik wil hier zeker mee verder gaan, het is al jaren mijn grote droom."