In het centrum doen twintig horecazaken mee aan het project.
In het centrum doen twintig horecazaken mee aan het project. Archieffoto: Bastiaan Miché

Drankjeugd succesvol in horeca Hilversum

hilversum Het is kommer en kwel in de Hilversumse horecazaken als het gaat om de naleving van het niet schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Daarom slaan de gemeente, Koninklijke Horeca Nederland Hilversum (KHN) en een aantal Hilversumse horecaondernemers de handen ineen om deze naleving te verbeteren.

Het doel is om in 2020 een nalevingspercentage te halen van 80 procent, meldt de gemeente enthousiast. Dat wordt nog een heel karwei. Het percentage staat nu namelijk op 44,2 procent, aldus een woordvoerder.
Een van de initiatieven om dit doel te halen, is de samenwerking met bureau Objectief uit Utrecht. Hilversumse horecaondernemers kunnen zich aansluiten bij dit project om op de naleving te worden gecontroleerd. Na controle krijgen zij een terugkoppeling van de bevindingen, bijvoorbeeld in welke mate zij een juiste inschatting hebben gegeven van de leeftijd.

De ondernemers kunnen elk kwartaal een controle verwachten. Bij overtreding is in hetzelfde kwartaal opnieuw een controle. Wanneer een ondernemer twee keer een overtreding begaat, volgt een waarschuwingsgesprek met de gemeente. Voor de duidelijkheid: de medewerkers van Objectief kunnen geen boetes uitdelen. Maar bij een derde keer neemt de gemeente de controle weer over. Dit met het risico dat bij een overtreding nu wel een fikse boete van 1360 volgt.
Op dit moment doen er twintig horecaondernemingen (in het centrum) mee. Horecazaken die niet meedoen aan de proef worden gewoon gecontroleerd door de gemeente. Bureau Objectief heeft zo'n project eerder gedaan in Utrecht. Hier zou deze methode voor een flinke stijging in de nalevingscijfers hebben gezorgd.
Woensdag ondertekenden de gemeente en KHN Hilversum het bijbehorende samenwerkingsconvenant. Wethouder Floris Voorink van Handhaving hoopt dat met deze samenwerking steeds meer ondernemers het verbod op het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18 naleven. "We gaan dit voorlopig een jaar doen en dan evalueren we hoe we verder gaan. Dit project draaien we naast de reguliere testkopersactie."