De villa aan de Waldecklaan.
De villa aan de Waldecklaan. Archieffoto: Bastiaan Miché

'Veel vragen niet beantwoord'

Vervolg van de voorpagina

De 23-jarige man is nadat hij zijn vriendin dood achterliet naar de A27 gegaan en onder invloed onder een auto gelopen. Hij overleefde het ongeluk en werd opgenomen in het ziekenhuis. Daar zweeg hij over de moord. Pas tien dagen later kon de politie hem aanhouden.
Het slachtoffer en de man kenden elkaar uit een privéclub in Rotterdam. Zij hadden kort een relatie. Twee dagen voor de moord is het stel naar de woning in Hilversum gegaan, waar het slachtoffer in een woning van een vriendin verbleef. De man had die avond een incident waarbij hij een snee in zijn gezicht opliep. Opvallend was dat hij daar niets over wilde vertellen tijdens de zitting. In een telefoongesprek met zijn vader vertelde hij dat hij werd afgeperst. De Rotterdammer beriep zich op noodweer. Volgens de man zou zijn vriendin hem hebben aangevallen toen hij zich stond te douchen: "Ik zat in doodsnood."
De rechtbank vindt dat de verdachte het beroep op noodweer onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. Zij hadden even ervoor seks gehad en dat was plezierig geweest. Wat de aanleiding was voor de ruzie werd niet duidelijk. De rechtbank zegt daarover: "Verdachte heeft veel vragen niet beantwoord, waardoor over de toedracht van de moord onvoldoende duidelijkheid is verkregen."
Volgens de rechtbank heeft de man op gewelddadige wijze een einde gemaakt aan het nog jonge leven van het slachtoffer: "Door geen inzicht te geven over wat er die dag precies is gebeurd, moeten nabestaanden leven met onzekerheid."
Ook rekent de rechtbank het de man aan dat de moord in een huis met meerdere woningen in een woonwijk heeft plaatsgevonden. Bewoners durfden veelal niet meer terug naar hun huis nadat de moord ontdekt was.