Overwegend droog, het weekeinde vrij koel

De laatste juniweek verliep op-en-top zomers. Met juli op de kalender schakelt de zomer terug naar een lagere versnelling. Deze week ligt er een uitloper van het Azoren hogedrukgebied tot boven de Britse eilanden. De stroming is dan noordwestelijk met eerst 20-21°C als maximum. Die stroming wordt in het weekeinde sterker. Het is dan koeler met een kleine buienkans.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er soms wolkenvelden en perioden met zon. Het is gematigd zomerweer met een maximum van 21 °C. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. In het weekeinde trekt de noordwestenwind iets aan. Het is dan tamelijk koel met een maximum van om en nabij de 19 °C. Het langjarig gemiddelde voor begin juli bedraagt 21 à 22 °C. Er is bewolking aanwezig maar de zon schijnt ook geregeld. Er kan zaterdagochtend een enkele bui vallen.

Trend na het weekeinde

Het gematigde typisch Nederlandse zomerweer duurt voort. De stroming is westelijk. Het is licht wisselvallig met zonneschijn, stapelwolken en soms valt er een bui. De temperatuur ligt rond het langjarig gemiddelde van circa 21 graden. Eind van de week mogelijk iets hoger.

Weetje

Juni was met een gemiddelde dag- en nachttemperatuur van 18.1°C record warm. Normaal is 15.6 °C. Het vorige record bedroeg 18.0 °C in de junimaanden van 1976 en 2017. Juni had duidelijk twee gezichten. Met circa 120 mm als neerslagsom (65 mm = normaal) was juni ook zeer nat. Het was tevens een zonnige maand met 255 zonuren tegen 195 uren als normaal.