Inmiddels zijn centrumbezoekers goed op de hoogte van het nieuwe beleid.
Inmiddels zijn centrumbezoekers goed op de hoogte van het nieuwe beleid. Archieffoto's: Bastiaan Miché

'Fietsparkeerbeleid in centrum werkt'

Het vorig jaar geïntroduceerde en door velen gehekelde fietsparkeerbeleid in het centrum is eigenlijk een doorslaand succes, jubelt de gemeente.

HILVERSUM "Het kostte wat tijd om eraan te wennen, maar ik ben er desondanks erg blij mee dat we er samen met inwoners voor hebben gezorgd dat fietsen in het centrum nu keurig op de juiste plek worden neergezet en dus voor minder overlast zorgen. Het centrum ziet er daarnaast een stuk opgeruimder uit."

Dat zegt wethouder Arno Scheepers naar aanleiding van het onafhankelijke onderzoek, in opdracht van de gemeente, naar het vorig jaar geïntroduceerde en niet altijd even populaire fietsparkeerbeleid in het Hilversumse centrum. Want dit beleid is een succes, blijkt uit het onderzoek door adviesbureau Tabula Rasa en tellingen door onder meer studenten van de Beroepshavo van het ROC.
Er zijn namelijk ruim voldoende fietsparkeerplekken in het centrum, fietsen worden veel vaker op de juiste plek geparkeerd en ook de aantrekkelijkheid van het centrum lijkt door het nieuwe fietsparkeerbeleid te zijn toegenomen. Wat dat laatste betreft is niet met zekerheid te zeggen of het nieuwe fietsparkeerbeleid hieraan heeft bijgedragen. Desalniettemin lijkt het volgens Tabula Rasa wel degelijk invloed te hebben.
Uit het onderzoek van nu komt naar voren dat veel meer fietsers weten waar zij hun tweewieler neer moeten zetten. Van de 256 geobserveerde fietsers zet bijna 75 procent de fiets op de juiste plek, tijdens de voormeting in april 2018 was dit slechts 27 procent. Inwoners zijn inmiddels op de hoogte en na de gewenningsperiode is men gewend aan de nieuwe regels, is de conclusie. Ook de weerstand, die er vooral in september/oktober vorig jaar was, is flink gedaald. Wel is de coulanceregeling voor mindervaliden nog altijd een punt van zorg. Scheepers meldt dat hierover nog meer duidelijk komt.
Verder blijkt uit tellingen door studenten van de Beroepshavo van het ROC én de gemeente dat er voldoende fietsparkeerplekken zijn. Scheepers: "De evaluatie én de tellingen laten zien dat het nieuwe fietsparkeerbeleid werkt", is zijn conclusie. "De evaluatie geeft dan ook aanleiding om het ingezette beleid te continueren en structureel te implementeren."

Vorig jaar was er veel ophef en kritiek.