Sommige gebruikers van de bibliotheek hekelen de gedachte om in dit pand boeken te moeten lenen.
Sommige gebruikers van de bibliotheek hekelen de gedachte om in dit pand boeken te moeten lenen. Foto: Bastiaan Miché

Mediaplein nog niet zeker; wel ambitie

Niet iedereen is blij met een mogelijke verhuizing van de bibliotheek naar de Kerkbrink, bleek deze week bij een bijeenkomst over het nieuwe mediaplein.

hilversum "Dit soort plannetjes wordt in Hilversum altijd uitgevoerd. Maar het zou zo mooi zijn als ze hier wat meer het accent leggen op het dorpse in plaats van meegaan met Amsterdam en Utrecht. Ze willen straks 350.000 mensen extra op de Kerkbrink. Hoe moeten die daar allemaal komen?"

Aan het woord is Manfred van Eijck, in Hilversum geboren en getogen, na afloop van de eerste informatiebijeenkomst over de plannen voor de Kerkbrink. Daar willen over enkele jaren de bibliotheek, Beeld en Geluid en Museum Hilversum samen een mooi en bruisend 'mediaplein' realiseren. Dat betekent dus dat de aan de 's-Gravelandseweg gevestigde bibliotheek zal verhuizen.
Tijdens de eerste informatiebijeenkomst in de bibliotheek benadrukken de drie cultuurorganisaties dat nog niks zeker is. Er is alleen de droom. Of ambitie. Of wens. Althans, dat zijn de termen die directeur Els Brons van de bibliotheek, directeur Stef van Breugel van Museum Hilversum en manager Creatieve industrie en media John Leek van Beeld en Geluid uitspreken. In ieder geval: niks is nog zeker. De komende maanden wordt uitgezocht of de plannen voor een levendig plein überhaupt realistisch zijn. De uitkomsten worden eind dit jaar verwacht. Pogingen in het verleden om die Kerkbrink op te leuken bleken in ieder geval niet succesvol. De Hilversumse politiek - ook cultuurwethouder Wimar Jaeger is voor een mediaplein - bespreekt in september het voorstel.
Maar hoewel sommige gebruikers van de bibliotheek de verhuizing hekelen, is die volgens Brons meer dan noodzakelijk. Het huidige onderkomen - in eigendom van de bibliotheek - kent zijn beperkingen, heeft veel loze ruimtes en geen uitbreidingsmogelijkheden. Bovendien is een bibliotheek tegenwoordig veel meer dan een plek waar mensen boeken kunnen lenen. Zo zijn er nu ook cursussen tegen bijvoorbeeld laaggeletterdheid en dient het onderkomen als sociale ontmoetingsplek. Toch beseft ook de directeur dat de huidige plek voor veel Hilversummers bijzonder is. "De grootste uitdaging voor ons wordt om de sfeer van hier een-op-een daar neer te zetten."
Daar hoort dus ook de maatschappelijke functie (elkaar ontmoeten) bij. En dat allemaal wil Brons vooral sámen met de gebruikers voor elkaar krijgen. Zij geeft daarbij aan dat er niet alleen naar het volgens velen zielloze BCC-pand wordt gekeken - dat is qua oppervlak ook nog eens kleiner dan de huidige bibliotheek - maar ook naar de panden rechts ernaast en eventueel de Gooische Brink.
De critici tijdens de redelijk bezochte informatiebijeenkomst vragen zich af of alles nog open is. Zij vrezen dat 'het zoveelste miljoenenproject' grotendeels rond is. Een peiling onder gebruikers van de bibliotheek - voor of tegen de verhuizing - zien de cultuurorganisaties niet zitten. "We moeten de boel niet op het spits drijven, maar het samen doen", is de uitleg van Van Breugel.
Bezoeker Van Eick is na afloop nog altijd niet overtuigd. "Prima als al die cursussen en zo naar de Kerkbrink verhuizen, maar we moeten hier onze boeken kunnen lezen", blijft hij van mening. Maar de tijden zijn veranderd, reageren anderen. Zij vinden de verhuizing een must. "Ik kwam hier vroeger ook vaak", aldus een aanwezige vrouw. "Toen stond het hier vol met boeken. Nu niet meer. Het is een heel ander bedrijf geworden."