In De Stookplaats werden de Zomerpretpakketten uitgedeeld.
In De Stookplaats werden de Zomerpretpakketten uitgedeeld. Foto: Bastiaan Miché

'Kunnen kletsen over beleefde vakantieavonturen belangrijk'

Om de grote groep kinderen die door geldgebrek niet op vakantie kunnen toch een fijne zomer te bezorgen, is er het Zomerpretpakket.

hilversum Trots toont Roid zijn nieuwe sporttas met daarin onder meer een voetbal, spelletjes, een zwemband, boeken en potloden. Ook krijgt hij voor de komende zomermaanden bioscoopkaartjes en een dagje uit inclusief vervoer voor vier personen naar een pretpark mee.

En gaat Loyd nog op vakantie? 'Nee', is het antwoord. Wel gaat hij een nachtje logeren bij zijn oom. In Bussum. Daar heeft hij zin in. De jongen is een van de 32 kinderen (allemaal uit Hilversum) die woensdag - tijdens de landelijke aftrap van de actie - op Werf35 aan de Mussenstraat een Zomerpretpakket ontvangt van het Nationaal Fonds Kinderhulp.
De pakketten worden uitgedeeld door Ilse de Voogd (Kinderhulp), Igor Krulsnor (ambassadeur Kinderzwerfboek) en de Hilversumse wethouder Annette Wolthers van Werk & Inkomen. "Elk kind hoort erbij en doet ertoe", zegt zij. "Het is heel belangrijk dat kinderen na zes weken zomervakantie op school met klasgenootjes kunnen kletsen over de beleefde vakantieavonturen. Daarom is deze actie van Kinderhulp ook zo goed."
Door heel het land worden 5.000 van deze pakketten uitgedeeld. Dat is ruim twee keer zoveel als vorig jaar en veel meer dan de 300 van 2017 toen de actie voor het eerst was.
De aanleiding moge duidelijk zijn. De zomervakantie is begonnen of begint bijna. Maar veel gezinnen gaan niet op vakantie omdat er geen geld is. Voor de kinderen betekent dit een lange periode waarin zij niets meemaken.
Volgens Nationaal Fonds Kinderhulp is zo'n zomervakantie voor ruim 300.000 kinderen die opgroeien in armoede eigenlijk een periode waarin ze weinig bijzonders meemaken. "Er is geen geld. Soms zelfs niet voor een ijsje", aldus woordvoerder Irene Boersma van Kinderhulp. "Terug op school in september voelen ze zich buitengesloten, want ze hebben geen avonturen meegemaakt om over te vertellen. Dat moet anders."
De situatie is wat dat betreft goed te vergelijken met de tijd rond Sinterklaas. Kinderen met wat rijkere ouders krijgen vaak duurdere cadeaus dan kinderen uit armere gezinnen. En dan is er het aspect 'schaamte'. Veel mensen kloppen niet graag bij de instanties op de deur voor hulp. Dat weet ook Boersma. Zij roept daarom mensen die het niet breed hebben door allerlei oorzaken dit te melden bij de gemeente.
Ook aanwezig tijdens het officiële moment is Rudolph van Veen. De kok, vooral bekend door zijn optreden in het RTL-programma Life & Cooking en zijn programma's op 24Kitchen, is tevens ambassadeur van Kinderhulp. "Irene Moors heeft jaren terug iets met Kinderhulp gedaan en zo ben ik hiermee in contact gekomen", zegt hij. "Ik zie mezelf niet als ambassadeur, meer als vader van twee kinderen die vindt dat ieder kind recht heeft om op vakantie te kunnen gaan, Sinterklaas moet kunnen vieren en moet kunnen studeren. En waar dat niet gaat, springt Kinderhulp in. En als ik mijn bijdrage daaraan kan leveren - en dat kan uiteraard ook zonder de camera's - dan doe ik dat graag."