Bij Anna's Berg  is nog altijd geen volwaardige hangplek.
Bij Anna's Berg is nog altijd geen volwaardige hangplek. Foto: Bastiaan Miché

Impasse rond hangplek voor jongeren in Oost doorbreken

HILVERSUM De realisatie van een zogeheten jongerenontmoetingsplaats (JOP) in Oost zit in een impasse. Wat Hart voor Hilversum (HvH) betreft wordt die patstelling doorbroken en gaat het college van burgemeester en wethouders als een razende aan de slag met een volwaardige hangplek. Eind september moet de klus geklaard zijn.

De zoektocht naar een geschikte plek duurt nu al jaren. Sinds 2016 is de gemeente bezig om een goede spot te vinden in Hilversum-Oost. Voor HvH-raadslid Malika Boumadkar is de grote vraag waarom de hangplek er nog niet is. In haar schriftelijke betoog aan B en W stelt zij dat er budget voor is én dat er een locatie is. Nadat in 2018 een mogelijke plek bij het Philipscomplex aan de Anton Philipsweg werd afgeschoten door voornamelijk bewoners, kwam er een plek in beeld bij Anna’s Berg.
In de tussentijd is daar wel iets gebeurd, maar alleen het neerzetten van een picknicktafel is niet genoeg. “Naar de mening van Hart voor Hilversum, betrokken bewoners en de jongeren is dat onvoldoende om deze locatie als JOP te kunnen gebruiken”, meldt Boumadkar. Zeker omdat meer was toegezegd. In haar schrijven zegt de politica uit Oost dat er in de eerdere plannen sprake was van een voorziening waar een gepimpte picknicktafel zou komen met afdak, beschutting, verharding, fietsenrekken, prullenbak en op termijn een wifispot. Dat zou zijn overeengekomen met de toenmalige projectleidster.
Momenteel is er sprake van een status quo. Er gebeurt niets meer en volgens Boumadkar zijn de jongeren uit Oost en de bewoners niet op de hoogte van de voortgang van het project, of het gebrek aan voortgang. “Uit informatie is gebleken dat de vele functiewisselingen van degenen die ermee belast zijn om de beoogde JOP te realiseren ertoe hebben geleid dat het werk alweer geruime tijd stilligt”, schrijft de politica. “Kortom, iedereen kijkt en wijst naar elkaar en iedereen doet iets volgens het gehoorde adagium: je drinkt een glas, doet een plas en laat ‘t zoals ‘t was”, luidt haar conclusie.
Die cyclus moet worden doorbroken. Daarom vraagt Boumadkar aan het college wat de oorzaak is dat ondanks beschikbare financiële middelen en een locatie er nog geen JOP is. Tevens wil zij weten of het college op zeer korte termijn bereid is de ‘hangplekhandschoen’ snel op te pakken. Dat houdt in goed overleg met de jongeren en voor 30 september een volwaardige JOP realiseren bij Anna’s Berg.
Een hangplek voor de jongeren in Oost is een wens van burgemeester Pieter Broertjes. Dat heeft hij meerdere keren uitgesproken tegen deze krant, maar zoals hij eind 2018 al stelde is het lastige dobber om een locatie te vinden die de goedkeuring krijgt van omwonenden. “Het blijft een not-in-my-backyardverhaal”, sprak Broertjes eind vorig jaar.