Chanté Samuel kwam met 5,65 meter niet verder dan een vijfde plaats bij het verspringen. Foto: Bastiaan Miché

Baanrecords bij het kogelslingeren en polsstokhoogspringen voor vrouwen

hilversum Twee baanrecords - bij het kogelslingeren en polsstokhoogspringen - én op de 3000 meter voor de mannen een limiet voor het Europees kampioenschap onder de 20 jaar. Dat was de opbrengst van de 23ste editie van de Klaverblad Arena Games op het terrein van de Gooise Atletiek Club op het Arenapark in Hilversum.

De wedstrijd startte traditiegetrouw met de sprinttweekamp voor GAC-pupillen en het kogelslingeren voor mannen en vrouwen. En daar werd al meteen een record genoteerd door de Cubaanse Yaritza Martinez: zij slingerde de kogel in haar eerste poging naar 61,84 meter, ruim een halve meter verder dan het vijftien jaar oude baanrecord van Debbie van der Schilt (61,18 meter).
Het tweede baanrecord van de dag viel bij het polsstokhoogspringen. Killiana Heymans won de wedstrijd en verbrak haar eigen record van vorig jaar met een centimeter: van 4,25 naar 4,26 meter.
Op de 3000 meter bij de mannen stond een sterk deelnemersveld met ook veel goede atleten uit het buitenland. Een aanval op het baanrecord slaagde daar echter niet. Met een tijd van 7 minuten en 58 seconden was winnaar Yaser Salem Bagharab uit Qatar ruim vier seconden langzamer dan het in 2018 aangescherpte baanrecord. Een andere opvallende prestatie was die van Tim Verbaandert van Eindhoven Atletiek. De Arena Games waren voor hem een van de laatste wedstrijden om de limiet te lopen voor het EK onder 20 in Boras (Zweden), en met zijn tijd van 8 minuten en 16 seconden dook hij ruim onder de limiet van 8 minuten en 20 seconden. De 400 meter kende ook twee sterke winnaars. Bij de mannen was Daniel Mbewe uit Zambia de gevierde man: hij kwam de ronde door in 46,59 seconden, minder dan een seconde boven het baanrecord dat Vernon Norwood in 2016 noteerde. Bij de vrouwen won de Sloveense Anita Horvat in 53,48 seconden, een halve seconde langzamer dan het huidige baanrecord.
Er kwamen ook verschillende Nederlandse atleten in actie, die later dit jaar nog op een internationaal toernooi uitkomen. Zo won Jorinde van Klinken het kogelstoten bij de vrouwen (16,98 meter). Zij heeft zich voor het WK in Doha gekwalificeerd voor het discuswerpen. Het kogelstoten voor de mannen werd gewonnen door Patrick Cronie (19,44 meter). Nederlands beste bladerunner Marlou van Rhijn noteerde een tijd van 13,76 seconde op de 100 meter. De winnaar van het speerwerpen was Lars Timmerman met een mooie afstand van 77,07 meter.
Een ander bijzonder moment was de benoeming van Arjan van Harn als gulden lid van GAC. Hij is al meer dan tien jaar betrokken bij de organisatie van de Arena Games, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Hij draagt het stokje nu over aan Casper Bruins.