Het grijze gebied is het deel dat Hilversum wil opknappen.
Het grijze gebied is het deel dat Hilversum wil opknappen. Foto: Gemeente Hilversum

Hilversum wil 55 panden in Oost om gebied te herontwikkelen

HILVERSUM Van het Oosterspoorplein en omgeving een levendige, welkome entree van Oost te maken. Dat is de gedachte achter het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een 'voorkeursrecht' op 55 panden in dit gebied te vestigen. En dat mag best wat kosten.

Maar liefst 12 miljoen euro is er begoot voor het voorstel, dat in september binnen de gemeenteraad wordt besproken. De 55 panden waar het over gaat staan in de driehoek Kleine Drift, Larenseweg en Zuiderweg. De betreffende eigenaren zijn afzonderlijk per aangetekende brief over dit besluit geïnformeerd.
De komende jaren gaat er in Hilversum-Oost (postcodegebied 1221) veel gebeuren, belooft de gemeente. De maatregelen die er zullen komen - in samenspraak met bewoners en verschillende partners - moeten Oost in de komende jaren nog veiliger, gezonder, duurzamer en leefbaarder gaan maken.
'Bruisend Hart' is een belangrijk project binnen deze ontwikkelingen. "We willen van dit gebied een prettige entree maken en om dit te kunnen realiseren is het nodig dat we dit gebied gaan herontwikkelen. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen. Maar die gaan we de komende jaren samen met betrokken partijen opstellen," aldus projectwethouder Floris Voorink.
Voordat er een plan is, is het belangrijk dat het betreffende gebied onder de reikwijdte van het gemeentelijk voorkeursrecht wordt gebracht, vindt de gemeente. Dit is een wet die de gemeente voorrang geeft bij het kopen van grond. Wanneer iemand binnen dit gebied zijn pand wil verkopen, dan moet dit als eerste aan de gemeente aangeboden worden. Op die manier wil Hilversum voorkomen dat andere partijen hier iets gaan ontwikkelen.