Aan de 10,5 kilometer nam een relatief grote groep deel.
Aan de 10,5 kilometer nam een relatief grote groep deel. Foto: Bastiaan Miché

Media Park is rebels hardloopparcours

HILVERSUM Ratten gooien, een stukje smokkelen in de oude Porsche van Bart de Graaff zelf én rennen door de televisiestudio's. Het kon allemaal tijdens de Nacht van Bart afgelopen zaterdagavond op het Media Park. De sponsorrun voor de Bart de Graaff Foundation en Nierstichting heeft inmiddels 83837,69 euro opgeleverd.

Ruim 300 sportievelingen namen deel aan de loop met 'rebels hardloopparcours' die bestond uit de afstanden 2,5, 5, 10,5 en 21,1 kilometer. De eerste twee afstanden waren een of twee rondes over het Media Park. De langeafstandlopers gingen Hilversum in.
Mirjam de Graaff - zus van de bekende televisieman die overleed aan een nieraandoening en gezicht namens de organisatie - loopt samen met Bridget Maasland de 5 kilometer. "De hele dag dacht ik dat ik geen zin had, maar nu is het echt heel leuk", zegt zij vlak voor vertrek.
De Graaff is uiteraard dolblij met het opgehaalde bedrag, maar geeft toe dat het aantal lopers wat tegenvalt. Het was aanvankelijk ook de bedoeling om de sponsorrun eerder dit jaar te houden - bijvoorbeeld rond de sterfdag van Bart de Graaff op 25 mei - maar organisatorisch bleek dat niet haalbaar. Het is een puntje voor volgend jaar. Want dat er volgend jaar opnieuw een Nacht van Bart zal plaatsvinden, lijkt nu al zeker.
Ook van de partij is Irene Moors, inmiddels zestien jaar ambassadeur van de Bart de Graaff Foundation. Zij doet dienst als spreekstalmeester om de sfeer en feestvreugde erin te houden. Het lopen laat ze aan anderen over, aldus de presentatrice. Bovendien moet er toch iemand zijn om de sportievelingen aan te moedigen. Haar relatie met Bart de Graaff? "We zijn allebei van 1967. Allebei met kinderprogramma's begonnen. We kwamen dus vaak bij elkaar in programma's. Die gedurfdheid van hem, daar kon ik jaloers op zijn. Wat hij ondanks zijn nierziekte allemaal kon, was gigantisch."
Anita Roman en Mieke Smits zijn namens de Nierstichting twee van de vele vrijwilligers langs het parcours. Gemakkelijk is hun opdracht niet. Zij houden de ratten (dat zijn overigens knuffeldieren) in de gaten bij het laatste onderdeel van de ronde: de 'Wie kent kwis'. "We zitten hier al vanaf 20.00 uur en waarschijnlijk zitten we hier nog zo tot 23.00 uur", aldus Roman rond 21.30 uur. "Gelukkig is het nu droog. Maar we doen dit graag hoor. Dit is toch wel bijzonder om mee te maken."