Eind dit jaar verzorgt burgemeester Broertjes een mensenhandelsymposium.
Eind dit jaar verzorgt burgemeester Broertjes een mensenhandelsymposium. Foto: Bastiaan Miché

Aanpak mensenhandel nu regionale pilot

vervolg van de voorpagina

De aanpak tegen mensenhandel is gewijzigd. In de Gooi en Vechtstreek gebeurt dit niet langer meer op gemeenteniveau. Deze taak is nu neergelegd bij de Regio. Die voert vanaf nu de zogeheten zorgcoördinatie en ketenregie uit. Het gaat hier om een pilot, zo meldt burgemeester Pieter Broertjes. Het is de vraag of dit nieuwe beleid per 2020 structureel wordt ingebed. Aan het einde van 2019 neemt het college van burgemeester en wethouders hierover besluiten, zo laat Broertjes weten.

De Gooise gemeenten hebben inmiddels een zorgcoördinator en een ketenregisseur mensenhandel aangesteld. Beiden zijn ondergebracht bij de Regio Gooi en Vechtstreek. De ketenregisseur zorgt voor een zogeheten sluitende ketenaanpak. Deze persoon is de schakel tussen gemeenten, politie, zorgaanbieders, Veilig Thuis, de GGD en andere ketenregisseurs en zorgcoördinatoren. Tevens doet deze regisseur ook onderzoek naar de aard en omvang van mensenhandel in de regio. Deze verzamelt signalen van mensenhandel en analyseert gegevens uit meldsystemen, zoals Meld Misdaad Anoniem en Watch Nederland.
Daarnaast houdt de regisseur de ontwikkeling van commerciële seksadvertenties in de gaten. "Het totaal aantal seksadvertenties in de Gooi en Vechtstreek staat momenteel op 58, waarvan 40 te herleiden zijn naar inwoners van de gemeente Hilversum", meldt Broertjes. "De afgelopen maanden heeft onze ketenregisseur tussen de 40 en 50 procent van de advertenties als risicovol bestempeld en is hierover in contact geweest met de politie."
Ook is er een zorgcoördinator mensenhandel actief. Hiervoor heeft de raad in juli 2017 een motie aangenomen. Deze persoon houdt zich bezig met zorg voor de slachtoffers van mensenhandel. Dat houdt onder meer de coördinatie van zorgtrajecten in voor de inwoners.
Hiermee hopen Hilversum en de andere gemeenten deze vorm van vaak verborgen misdaad beter naar boven te krijgen. Mensenhandel komt vaker aan bod in Hilversum. Zo start hier op 18 oktober de campagne 'Open je ogen' en verzorgt Broertjes eind 2019 een symposium in Hilversum met als doel kennis uit te wisselen over dit onderwerp.