Achttiende nevenfunctie voor Broertjes

HILVERSUM En de teller staat inmiddels op achttien. Burgemeester Pieter Broertjes heeft een nieuwe nevenfunctie aanvaard, zo maakte vrijdag hij in een brief aan de gemeenteraad bekend.

Vanaf nu is Broertjes lid van de Adviescommissie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit is gebeurd op voordracht van de directie van de VNG, conform een voordracht van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, zo laat de Hilversumse burgervader weten.
De nieuwe bijbaan valt in de categorie 'ambtsgebonden'. Nevenfuncties van de burgemeester en wethouders behoren gemeld en getoetst te worden door de gemeenteraad, zodat deze niet conflicteren met hun werk. "De verwachting is dat de tijdsbesteding voor deze nevenfunctie mijn werkzaamheden als burgemeester voor de gemeente Hilversum niet in de weg zal staan", meldt hij verder nog.


Sorry voor niet informeren van gemeenteraad

HILVERSUM Een mea culpa van wethouder Floris Voorin aan de gemeenteraad. Dat de politieke fracties uit de media moesten vernemen dat de gemeente van plan is 55 woningen net over het spoor te willen kopen en daarvoor 12 miljoen beschikbaar wil stellen, vond ook hij niet netjes.

"Ik moet hiervoor mijn excuses maken. Dit was niet goed", zei de VVD-wethouder. "U had daarover een brief moeten krijgen en daarvoor kan ik alleen mezelf de schuld geven. Het zat niet bij de stukken. Ik kan u nog wel een brief sturen, maar ik vrees dat het nieuwtje er wel van af is", voegde Voorink eraan toe.
Even daarvoor had CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker gezegd dat hij niet zo blij was om de plannen voor de gewenste aanschaf uit de krant te moeten vernemen. De gemeente wil van het Oosterspoorplein en de omgeving van de Larenseweg, de Swammerdamstraat, de Kleine Drift en de Zuiderweg een welkome entree maken in Oost. De christendemocraat drong er bij het college van burgemeester en wethouders op aan dat de raad goed en ook tijdig geïnformeerd moet worden. Die boodschap trok Voorink zich aan en kwam al snel met zijn welgemeende verontschuldiging.