Toekomstbeeld van het nieuwe Tergooi.
Toekomstbeeld van het nieuwe Tergooi. Foto: Tergooi

Raad akkoord met borg van 10 miljoen voor nieuw Tergooi

HILVERSUM Hoewel het een bevoegdheid van het college was, is de gemeenteraad geconsulteerd of Hilversum voor 10 miljoen euro borg wil staan om het nieuwe Tergooi te kunnen realiseren. De politieke fracties hebben het licht op groen gezet hiervoor.

Aan dit akkoord liggen grondige onderzoeken ten grondslag, zo laat de gemeente weten. Een extern bureau heeft onder andere gekeken naar de uitgevoerde risico-inschatting en is advies gevraagd of er sprake van staatssteun is.
Wethouder Karin Walters van Zorg zegt dat de raad hiermee een belangrijk statement afgeeft. "Met deze borgstelling geeft de gemeente Hilversum niet alleen op financieel gebied steun, maar maken we ook zichtbaar dat de gemeente Hilversum de versnelde nieuwbouw van het ziekenhuis van harte ondersteunt", is haar reactie op de goedkeuring van de politiek.

Op dinsdag 16 april liet Stichting Tergooi Ziekenhuis weten dat het nieuwe hospitaal versneld te bouwen is. Vorig jaar constateerde Tergooi dat investeren in het nieuwe gebouw rendabeler is dan geld te stoppen in het bestaande onderkomen. Dat inzicht betekende wel dat zij op zoek moest naar aanvullende financiering. Eerder zegde een bankenconsortium van ING en ABN Amro al toe. De banken en het Waarborgfonds voor de Zorgsector gaven in februari aan waarde te hechten aan een gedeeltelijke borging van de gemeente Hilversum voor de plannen. Aan dat verzoek is nu voldaan, waardoor er tussen vier en zes jaar een nieuw ziekenhuis kan staan.