Van linksaf: Ed Bakker, Eelco Knops en Meijndert Ruitenberg beklinken hun samenwerking.
Van linksaf: Ed Bakker, Eelco Knops en Meijndert Ruitenberg beklinken hun samenwerking. Foto: © Bastiaan Miché

Werken aan cultuuromslag in de zorg

Als je denkt dat je het beter kan, doe het dan zelf. Dat weten ze bij De Geus maar al te goed. Met Familysupporters beginnen zij hun eigen zorgavontuur.

HILVERSUM Geregeld zien ze bij wijkcentrum De Geus mensen vastlopen in het lokale zorgstelsel. Verhalen genoeg, zo blijkt. Daar moet verandering in komen en zo zijn de mensen van het buurthuis in de Geuzenbuurt op het spoor gekomen van Familysupporters. De twee werken nu officieel samen. "Als je alle zorg in één potje stopt, dan heb je Familysupporters", stelt beheerder Ed Bakker.

Zelf kiezen door wie je geholpen wordt en vervolgens niet ellenlang moeten wachten. Dat is in een notendop waar de zorginstelling voor zegt te staan. Die houding past heel goed bij het zelfstandig opererende wijkcentrum aan de Geuzenweg. Niet lullen, maar poetsen is daar de mores. In de afgelopen jaren is dat bewezen. In het buurthuis hebben bijvoorbeeld de LHBTI-groep onderdak gevonden. Datzelfde geldt voor Amerpoort, de LFB, diverse mensen van DAC WESPP en is zorgnetwerk 1221 opgezet. Het is snel schakelen, aanpassen en de zaken regelen. Samen dingen in gang zetten, is wat de twee verbindt. Het is hun kracht en uitgangspunt. Dat heeft geleid tot een samenwerkingsverband. Maandag zetten Eelco Knops, directeur Gooi en Vecht & Eemland van Familysupporters, en Meijndert Ruitenberg en Bakker namens De Geus hun handtekening onder het contract.

Dit initiatief komt voort een zogeheten right to challenge. Dat is de mogelijkheid voor bewoners om taken van de gemeente over te nemen als zij menen dat het beter, slimmer, anders of goedkoper kan. Gezien de ervaringen en verhalen die ze horen in De Geus zijn ze die mening toebedeeld. "Mensen lopen nog steeds tegen de muur aan, ook hier in Hilversum", vertelt Ruitenberg. "We gaan naar een cultuuromslag toe. Mensen willen niet langs lastige loketten of op een wachtlijst staan. Ze kunnen nu hier terecht met hun zorgvraag. Laagdrempelig en het wordt meteen opgepakt", luidt zijn toevoeging.

"Wij bieden een andere manier van hulpverlening", vult Eelco Knops, directeur Gooi en Vecht & Eemland van Familysupporters aan. "Het is niet meer van deze tijd om te denken in potjes. Zo van: dit probleem is Wmo en dat GGZ. Zie het als een pizza. Welk ingrediënt heb je nodig om je te helpen? En we kunnen niet alles oplossen, maar daar doen we ons stinkende best voor. Het is vooral de bedoeling de stress te reduceren tot een aanvaardbaar niveau."
Geen wachtlijsten. Een aanspreekpunt. Meteen aan de slag. Waarom lukt dat bij Familysupporters wel en bij alle andere dan niet? Dat zit 'm volgens Knops in het DNA van het bedrijf. Mensen zelf laten bepalen van wie en waar ze zorgen willen hebben. Buiten de kaders durven denken om zo maatwerk te leveren. "Wij doen dat gewoon zo. Dat is de opdracht van onze directeur", luidt het eenvoudige antwoord. "We zijn een nieuwe wereld ingegaan. Daarvoor gaan wij niet terug de grot in, maar willen wij die nieuwe wereld ontdekken", klinkt het wat cryptischer.

In eerste instantie is De Geus de plek waar Familysupporters de cliënten uit Hilversum en omgeving ontvangt. Later kan hier een spreekuur komen waarin een vertegenwoordiger van het wijkteam inwoners ontvangt die een hulpvraag hebben. Dat is de stap die beide in de nabije toekomst hopen te gaan zetten.