Perioden met zon, kans op een bui, vrij warm

De eerste helft van juli verliep koel. Een honkvast hogedrukgebied boven de Britse eilanden schuift deze week oostwaarts. De koele noordwestelijke stroming daarbij met hardnekkige wolkenvelden werd woensdag afgesnoerd. Nadien stuurt een zuidwestelijke stroming het weer. De temperatuur komt op een normaal niveau met zonneschijn en ook buienkansen.

Donderdag en vrijdag

Met een zuidwestenwind wordt vrij warme vochtige lucht aangevoerd. Het wordt tot en met het het weekeinde 23 à 24 °C. Dat is gelijk aan het langjarig gemiddelde voor half juli. Het is dan ook normaal Nederlands zomerweer. Er zijn met perioden met zon en er vormen zich stapelwolken. Zaterdag wordt in de loop van de dag de kans op een regen- of onweersbui vrij groot. Zondag verloopt overwegend droog met een mix van zonneschijn en stapelwolken.

Trend na het weekeinde

Boven Midden-Europa vormt zich een krachtig hogedrukgebied. Er komt daarmee een zuidelijke stroming op gang. Het wordt hoog zomers met veel zonneschijn en een maximum van rond of iets boven de 30 °C. Later in de week neemt de kans op een (onweers)bui iets toe.

Weetje

Het komend weekeinde beginnen de Hondsdagen. Die duren grofweg van circa 20 juli tot 20 augustus. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld Grote Hond komt dan vlak voor de zon op en is dan niet zichtbaar. Het is gemiddeld de warmste periode van het jaar. Vorig jaar zelfs grote hitte (bijna 36 °C eind juli). In 2017 ontbrak het tijdens die dagen aan hoge temperaturen.