Pastoor Jules Dresmé:
Pastoor Jules Dresmé: "Het is iets waar je dagelijks aan denkt." Foto: Bastiaan Miché

'Gedenkwaardige en bijzondere dag'

HILVERSUM "Het was de ramp die Nederland veranderde en de Hilversummers dichter bij elkaar bracht." Dat zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum woensdagmorgen tijdens de herdenking van de ramp met de MH17, alweer vijf jaar geleden.

Pakweg 200 belangstellenden - nabestaanden, gemeenteraadsleden en anderen - waren naar het MH17-monument in het Dudokpark gekomen. Zij herdenken de maar liefst vijftien Hilversummers, die op die zonnige donderdag 17 juli 2014 op Schiphol in het toestel van Malaysia Airlines stapten om bijvoorbeeld vakantie te vieren. Hun leven eindigde echter abrupt bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove. "Vijf jaar geleden scheen de zon ook uitbundig", aldus Broertjes. "Tot die ramp. Die kwam als donderslag bij heldere hemel."
Ook aanwezig was (uiteraard) pastoor Jules Dresmé van de Vituskerk, de kerk die vijf jaar geleden zo'n belangrijke rol speelde als plek om bij elkaar te komen. "Het is een gedenkwaardige en bijzondere dag", aldus Dresmé een half uur voordat ook hij de aanwezigen woensdag toesprak. "Het is iets waar je dagelijks aan denkt, ik kom hier (het monument, red.) ook vaak langs en heb nog vaak contact met de nabestaanden. Dan is het weer in het nieuws en bel ik ze op. Of rond kerstmis bijvoorbeeld. Dat soort feesten zullen voor die mensen nooit meer hetzelfde worden."

3