Rijden de politiewagens straks met hoge snelheid over de Surinamelaan?
Rijden de politiewagens straks met hoge snelheid over de Surinamelaan? Foto: © Bastiaan Miché

Verhuizing politie naar Bonairelaan voelt voor buurt als voldongen feit

Omwonenden die hebben gereageerd in de West-Indische buurt zijn het er niet mee eens. Tegen de komst van een tijdelijk politiebureau aan het einde van de wijk lijkt weinig te doen.

HILVERSUM Wat kunnen ze anders doen dan zich erbij neerleggen? De handtekening staat onder het contract, in het pand zijn al werklui te zien en de politie zelf heeft gecommuniceerd dat de Bonairelaan 4 het tijdelijke nieuwe onderkomen wordt. Bewoners van de West-Indische buurt lijken zich erin te berusten. Maar het deel dat reageert, ziet het liever niet gebeuren.

Het is rustig in de villawijk. Geen kinderen op straat. Amper verkeer op de weg, behalve de GAD-wagen die de groene bak komt legen. Vanaf de Surinamelaan is het verkeer van het Oostereind te horen. Ook op de Bonairelaan oogt alles sereen, al blijkt er toch wat werk verzet te worden binnenin. Twee auto’s staan op het terrein achter het markante witte gebouw, dat waarschijnlijk vanaf volgend jaar tijdelijk dienst gaat doen als politiebureau. Daar zijn de buurtbewoners minder blij mee. “Sommige mensen denken dat het door de komst van de politie naar deze wijk veiliger wordt. Wie durft er met de politie om de hoek nog in te breken, is de gedachte. Maar dat is wel het enige voordeel dat er is naast de vele nadelen”, meldt een buurtbewoner, die niet met naam in de krant genoemd wil worden.
Voor de buurtbewoners voelt het alsof ze voor een voldongen feit zijn gesteld. Sinds 20 mei staat de krabbel onder het huurcontract voor uiterlijk vier jaar.

"Wie neemt ons serieus?" Daarmee verwijst de bewoner naar de jarenlange strijd van buurtgenoten, die langs de verbrede A27 wonen en daar een geluidsscherm willen hebben. Vooralsnog willen Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland niet betalen voor die geluidswal. Voor wat betreft het politiekantoor is het wachten op antwoorden uit het raadhuis. Hilversums Belang heeft vorige week artikel 41-vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. Volgens het bestemmingsplan Van Riebeeckweg/Bonairelaan heeft het herkenbare witte pand de bestemming kantoor. Dat zou niet kunnen stroken met de politie, die de bestemming maatschappelijk heeft. Als de politie zich hier wil vestigen is vrijstelling nodig. Maar, zo klinkt uit de buurt, het bureau aan de Groest is ook gelabeld als kantoor. Dat moet staan in het bestemmingsplan.

Eigenlijk ontdekte de buurt per toeval dat de Politie Midden-Nederland interesse had in het voormalige onderkomen van Vesting Finance. Dat gebeurde tijdens een omgekeerde politieactie. Een buurtbewoner zag agenten bij het het gebouw lopen en vroeg waarom zij daar waren. Het antwoord luidde dat de Bonairelaan 4 de tijdelijke nieuwe thuishaven gaat worden van het korps als de Groest tegen de vlakte gaat. In het centrum verrijst een nieuw pand, waar de drie meldkamers (Naarden, Utrecht en Lelystad) zich op z’n vroegst in 2024 gaan vestigen. Op vrijdag 14 juni kwam de bevestiging toen de politie de bewoners van de West-Indische buurt op de hoogte bracht van de huur en de nabije toekomstplannen.

Het gaat de komende jaren beduidend drukker worden in de rustige villawijk. Na een lange speurtocht als alternatief voor de Groest is de politie uitgekomen op de Bonairelaan. Daar is met name voldoende parkeergelegenheid. De parkeercapaciteit was bij andere locaties een stuk minder. Voorheen kwam er ook genoeg personeel van Vesting Finance door de wijk, maar dat was overzichtelijk met een stoet in de ochtend naar kantoor en aan het einde van de middag, begin van de avond als iedereen weer naar huis ging. Nu is dat anders, omdat het politiebureau 24 uur, 7 dagen per week open is. Naar verluidt stationeert de politie er 200 mensen. Het uitgangspunt is een maximale bezetting van 125 personen. De werkplekken worden niet tegelijkertijd gebruikt, omdat de helft van de politiemensen in ploegendiensten werkt en de andere helft tijdens kantooruren.

Veel is nog onduidelijk, omdat de politie zelf ook nog niet weet welke politie-onderdelen het korps daar gaat onderbrengen. Dat bevestigde de Politie Midden-Nederland vorige week in deze krant. Bewoners zijn naast de vele verkeersbewegingen ook niet zo happig op als er arrestanten worden opgevangen. Al wordt gezegd dat zij hier tijdelijk zullen zitten en verplaatst worden naar Houten.

Pand aan de Groest zou ook bestemming kantoor hebben

De Surinamelaan en misschien de onverharde Huydecoperweg gaan dienst doen als de aan- en afrijdroutes. Scheuren de politiewagens met grote snelheid door de wijk, ook als de kinderen buitenspelen? Hoe zit het met de veiligheid? Uit het gespreksverslag dat afgevaardigden van de buurtvereniging en de politie in juni hebben gehad, blijkt er te zijn afgesproken dat sirenes niet zullen klinken in de wijk. Tevens blijkt hieruit dat de politie een tijdelijke vergunning wil aanvragen voor een ontsluiting met het Oostereind. Dat zou veel verkeer schelen in de wijk, maar daar is toestemming van nodig van de gemeente en Rijkswaterstaat. Vorige week heeft deze krant hier vragen over gesteld. Antwoorden over deze tijdelijke weg met slagboom bleven uit. Wel gaf de politie aan waarde te hechten aan een goede relatie met de omwonenden.