Enkele balkons aan de Erfgooiersstraat.
Enkele balkons aan de Erfgooiersstraat. Foto: Bob Awick

'Willen zekere voor onzekere nemen'

Hoe onveilig zijn de balkons van Dudok Wonen-appartementen aan de Erfgooiersstraat en Ooster-
engweg? Dat is voor bewoners sinds deze week de grote vraag.

HILVERSUM Dudok Wonen verwacht eind deze week of begin volgende week haar huurders aan de Erfgooiersstraat, Oosterengweg en enkelen aan de Kupstraat meer duidelijkheid te kunnen geven over de status van hun balkons. Maar hoe gevaarlijk deze balkons daadwerkelijk zijn, is een vraag die voorlopig niet volledig kan worden beantwoord.

Vorige week woensdag kreeg de woningcorporatie het bericht dat onderzoek - een verplichting om aan de zorgplicht te voldoen - aangaf dat de betreffende balkons niet veilig zouden zijn. Kanttekening was wel dat niet duidelijk is hoe onveilig deze balkons zijn. Ook is het de vraag of het alle balkons betreft of slechts een deel, benadrukt een woordvoerder. "Maar we willen het zekere voor het onzekere nemen", vertelt zij. "Om die reden hebben wij bij 200 adressen een brief laten bezorgen en deze mondeling toegelicht."

Warme periode

Bewoners zijn wel verzocht om niet op hun balkon te zitten. "Maar het kan inderdaad meevallen", aldus de woordvoerder. "Dat hopen we ook. Nogmaals, we willen het zekere voor het onzekere nemen. Het is vervelend dat het nu net gebeurt in deze warme periode, maar collega's zouden niet kunnen slapen als we helemaal niks doen en er mogelijk iets zou gebeuren."
Hoewel de gedupeerde complexen op het oog toch wat krakkemikkig ogen, bestrijdt Dudok Wonen het beeld dat de woningen daarom onveilig zouden zijn. De woordvoerder geeft bovendien aan dat de reacties van de geadresseerden toch wel begripvol zijn. "Als bedankje voor dat begrip hebben we ze ook een presentje, ijsbonnen, gegeven. Nee, daarmee kopen we het probleem niet af. Afgelopen vrijdag hebben we nogmaals contact gehad met de bewoners en ook zaterdag hebben we daar goede reacties op gehad."
De balkonzaak kwam in de openbaarheid dankzij gedupeerde Berna Fennis. Zij uitte haar ongenoegen op Facebook, ook over de ijsbonnen. Cynisch merkt zij op dat het presentje 'best attent' is. "Ik voorzie, naar aanleiding van andere verhalen over afgekeurde balkons, dat dit een kwestie wordt van misschien wel een jaar. Ik zou dan een tegemoetkoming in de huur een beter idee vinden, aangezien het woongenot danig wordt/is aangetast."
Fennis kreeg vorig week woensdag - een dag voor de warmste dag ooit - bezoek van vertegenwoordigers van Dudok Wonen met het bericht dat ze niet meer haar balkon op kon. "Ik heb ze even hartelijk toegelachen. Ik stond op punt van nog even weg moeten, dus heb alleen maar gezegd dat ik de boodschappers niet zou neerschieten, bij wijze van spreken hè. Maar velen van ons hebben al een paar jaar geklaagd over scheuren in balkons en ik in mijn treetjes naar beneden."

Lachertje

De bewoonster noemt het besluit van Dudok Wonen een lachertje. Zij is dan ook niet van plan om niet meer op haar balkon te zitten. "Zijn ze nou helemaal betoeterd. Men kan wel nagaan dat dit pas volgend jaar gefikst gaat worden. Potje is haast leeg. Vanwege een centrale ketel die al jaren een godsvermogen kost aan vervangende delen en arbeidsloon, omdat zo''n ketel volgens hen twintig jaar mee moet. Nee hoor. Volhouden tot twintig jaar. Wát een logica. Tja. We gaan het beleven."

'Men kan wel nagaan dat dit pas volgend jaar gefikst gaat worden'