Jongeren, die voor het eerst stemmen, kunnen hun stemcadeau voortaan niet meer ophalen in het raadhuis.
Jongeren, die voor het eerst stemmen, kunnen hun stemcadeau voortaan niet meer ophalen in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

Wissel van de stembureauwacht

De stempuntjes beter op de i zetten. Dat gaat bij de volgende verkiezingsdag gebeuren. Dat is ook nodig, blijkt uit de evaluatie van de laatste verkiezingen op 20 maart.

HILVERSUM Bij de volgende gang verkiezingsronde kunnen Hilversummers niet meer stemmen in Zuiderheide, sportcafé de Lieberg en het bedrijfsgebouw aan de Seinstraat. Aanpassingen zijn nodig in Wijkcentrum De Koepel en bij de Goudenregenschool. Dat blijkt uit de evaluatie van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019.

Burgemeester Pieter Broertjes heeft hier onlangs een brief over naar de gemeenteraad gestuurd. Volgens hem zijn de verkiezingen goed verlopen, al blijft er altijd ruimte voor verbetering. Op dat laatste gaat Hilversum actie ondernemen. Zo zijn er bijvoorbeeld klachten binnengekomen over Sportcafé de Lieberg (stembureau 33). Uit de evaluatie blijkt dat er veel problemen waren op deze locatie, onder andere door bezoekers van het sportcafé. Opmerkingen van stembureauleden en kiezers betekent voor deze ruimte einde oefening als stemlocatie.

Verder waren er klachten over het wijkcentrum in Kerkelanden (stembureau 8). Daar was de stemruimte te klein, waardoor het stemgeheim niet gewaarborgd kon worden. De grote zaal bleek gereserveerd te zijn door een andere groep. De Goudenregenschool (21) bleek niet geheel rolstoeltoegankelijk. Sinds 1 januari 2019 moeten alle stembureaus namelijk bereikbaar zijn voor rolstoelgebruikers. Bij basisschool De Dubbeldekker (38) vond één iemand de afstand naar het stembureau te groot. De locaties kunnen rekenen op een bezoek en daar waar nodig is, worden aanpassingen verricht.

Bovendien verdwijnen er naast de Lieberg nog twee stembureaus. Dat geldt voor Zuiderheide (18). Het verzorgingshuis is nu in andere handen gekomen en de nieuwe eigenaar stelt het pand niet meer beschikbaar. Het bedrijfsgebouw aan de Seinstraat (32) kan niet meer worden ingedeeld als stembureau, zo blijkt uit de evaluatie. Dat betekent niet dat Hilversum bij de volgende keer drie bureaus minder telt, want er komen even zoveel nieuwe voor in de plaats. Stemmen kan dan bij de Bethlehemkerk aan de Loosdrechtseweg, De Morgenster aan de Seinstraat en de Minckelersschool aan het Van het Hoffplein.

Wat nog meer opvalt uit de terugblik op woensdag 20 maart is dat één stembureaulid en één teller niet zijn komen opdagen. Daar kwam bij dat de betrokkenen moeilijk te bereiken waren. Dat moet anders. Bij een volgende verkiezingsdag komen daarom reserveleden (tellers). Dit zijn mensen die stand-by staan. Zij zijn direct inzetbaar, waardoor onderbezetting op een bureau niet meer mogelijk zou moeten zijn.
Al langer probeert de gemeente de opkomst te bevorderen door onder meer jongeren, die voor het eerst stemmen, te belonen met een cadeautje. In maart kregen zij een speaker. In het vervolg kunnen zij cadeau niet meer afhalen op het raadhuis. Daar is het 'extreem druk', waardoor het teller langer dan gewoonlijk duurde. Jongeren moeten voortaan uitwijken naar het Comenius College op de Bisonlaan. Tijdens de laatste verkiezingsdag bleek het op deze middelbare school veel minder druk. Volgens de gemeente waren de stemdiploma's wel een groot succes. Bij de volgende verkiezingen komt er daarom wederom een actie om jongeren naar de stembus te trekken