Zo trof  de Hilversumse imker zondag de omgegooide bijenkasten aan.
Zo trof de Hilversumse imker zondag de omgegooide bijenkasten aan. Foto: Ben Bus

Boosheid en ongeloof na omgooien bijenkasten

Op de grond getrapte kasten en dode bijen. Dat trof imker Ben Bus zondag aan op het Media Park. Voorlopig lijkt 't met een sisser te zijn afgelopen.

HILVERSUM Dierenmishandeling, zo stelt imker Ben Bus van De Gooise Bij klip-en-klaar. Zondagavond kreeg hij een telefoontje dat diverse bijenkasten op het Media Park op de grond lagen. Omgegooid. En dat is niet voor het eerst. Hoe groot de schade is, moet de komende dagen uitwijzen. "Er is een groot probleem als de koningin is overleden", aldus de Hilversumse imker.

De schrik zat er zondagavond goed in, nadat Media Park Beveiliging hem had opgebeld met de mededeling van het vandalisme. Een echtpaar had de drie bijenkasten op de grond zien liggen en had dat gemeld bij de beveiligers. Bus vermoedt zelf dat er zondagmiddag sprake is geweest van 'baldadigheid'. Hij is ervan overtuigd dat de kasten met daarin de bijen zijn omgetrapt. Dat komt door berichten van de beveiliging en vondsten rondom De Media Bij, zoals de plek heet op het Media Park.

"Van de beveiliging hoorde ik dat er veel mensen chillen rondom de vijver. Ik denk dat ze met een slok op kattenkwaad hebben uitgehaald, want in de buurt liggen lege wodka-flessen en bierblikken", vertelt de Hilversummer. Dat een das ze per ongeluk heeft omgegooid, zoals gesuggereerd is, gaat er bij de imker dan ook niet in. "Daar moet je namelijk echt kracht voor hebben. Dat lukt een das niet", legt hij uit.

Het ongeloof over de actie is groot bij hem. "Onbegrijpelijk dit. Wie doet zoiets?", meldde de Hilversummer zondag laat op Facebook. "Ik zou graag eens deze misdadigers willen spreken om hen te vertellen hoeveel energie, tijd en vooral liefde je hierin moet steken om dit op te bouwen. En dan gebeurt dit in een tijd dat we volop het volop over biodiversiteit en bijen hebben", vervolgde Bus.

Inmiddels staat alles weer netjes op z'n plaats bij het water op het Media Park, zo wordt maandagochtend aan de telefoon duidelijk. Volgens Bus zijn de bijenkasten heel, maar is de grote vraag hoe de bijenvolkeren herstellen. Dat wijst zich de komende dagen uit. Duidelijk is dat er veel bijen zijn gestorven. Zit daar de koningin ook tussen? Maandagmiddag meldt hij dat de koningin in orde is. "Ze legt weer vrolijk eitjes", schrijft de Hilversummer. Dat betekent ook dat de honingproductie op orde blijft.

Overigens is het al de tweede keer in een paar maanden tijd dat de Bus' bijenkasten mikpunt zijn van vandalen. In april dreven er bijenkasten in het water. Bijenkasten van collega-imker Ronald de Moor werden begin februari 2017 vernield en duizenden bijen overleefden dat niet. Met hulp van onder meer Bus, een keukenwinkel en een inzamelingsactie door een Hilversummer kon hij weer verder met drie nieuwe bijenkasten.

'Ik zou graag eens met deze misdadigers
willen spreken'

Doordat de bijenkasten in de buitenlucht staan, is schade door anderen niet te voorkomen. Het komt aan op fatsoen van derden. "Je kunt de bijen moeilijk ergens opsluiten. Dat is gewoon moeilijk, want je bent afhankelijk van anderen."