'Heel blij, maar besluit OM ook heel terecht'

Vervolg van de voorpagina

Woordvoerder Joey Roelofs hoopt en verwacht dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van Dascha Graafsma voor de jaarwisseling is afgerond. Hij noemt de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) een goed begin. "Nu overheerst de euforie, wij zijn heel blij. Aan de andere kant is dit besluit gewoon terecht."

Het OM benadrukt dat zij geen uitspraken doet over wat in de zaak Dascha Graafsma dan wel de toedracht moet zijn geweest van haar overlijden en trekt dan ook niet de conclusie dat er sprake was van zelfdoding. Wel hebben het OM en de politie aan de nabestaanden excuses gemaakt voor eerdere communicatie waarin te stellig werd geconcludeerd dat sprake was van zelfdoding.
Dascha Graafsma kwam in november 2015 om het leven nadat zij na een stapavond werd aangereden door een trein. De conclusie van zelfdoding leidde direct tot kritiek vanuit de familie. Ook in een rapport van april dit jaar concludeert het Team Dascha Onderzoek opnieuw dat het OM en de politie te weinig onderzoek gedaan hebben en er fouten zijn gemaakt. Desondanks blijven het OM en de politie van mening dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Ook zou uit de nieuw aangeleverde stukken blijken dat de vermeende bloedsporen op een sloopauto niet afkomstig zijn van Dascha.


Hilversummer vast na vondst van liters GHB

HILVERSUM Een 29-jarige Hilversummer zit momenteel vast voor het handelen en bezitten van GHB (28 liter) en het bezit van 97,5 gram hasj. De man is begin juni al aangehouden, reageert het Openbaar Ministerie (OM) op vragen van deze krant.

Aanleiding voor de vragen was het bericht van 14 mei dit jaar. De politie meldde destijds dat er in een woning aan de Koninginneweg in Hilversum dertig liter GHB was gevonden na tips van meerdere bouwmarkten. Er was echter nog niemand aangehouden.
De politie en het OM laten nu weten dat de Hilversummer op 3 juni in Almere is aangehouden. De rechter-commissaris bepaalde op 20 juni dat de man nog negentig dagen vastzit. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is 30 augustus.