Alsnog nieuw onderzoek naar dood Dascha

HILVERSUM "De aanhouder wint." Dat is de reactie van Joey Roelofs, onderzoeksleider en tevens woordvoerder van Team Dascha Onderzoek (TDO), op het bericht dat een tweede forensisch onderzoek al gaande is naar de doodsoorzaak van Dascha Graafsma. "Hier hebben we 3,5 jaar voor gestreden."

Roelofs en vader René Graafsma kregen het voor hun goede nieuws dinsdag te horen op het politiebureau in Hilversum. De toegezegde second opinion betekent geen heropening van het onderzoek. Er zijn namelijk nog altijd geen aanwijzingen voor een misdrijf bij de aanrijding op het spoor in november 2015. Maar dat maakt niet zoveel uit, aldus Roelofs. Hij verwacht dat uit dat onderzoek zal blijken dat er wél sprake is van een misdrijf en dat dan alsnog de zaak wordt heropend.
De vraag die gesteld wordt bij de second opinion is of terecht de conclusie is getrokken dat het sporenbeeld op de trein en de letsels aan het lichaam passend zijn bij een aanrijding in staande positie. Op verzoek van de familie verrichten forensische experts van een andere politie-eenheid het onderzoek. Ook de TDO-rapporten worden hierbij betrokken.

3 'Heel blij'


St. Vituskerk in IS-dreigement

HILVERSUM De gemeente Hilversum en de politie nemen vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de gephotoshopte afbeelding waarop te zien is hoe de St. Vituskerk explodeert.

De afbeelding zou afkomstig zijn van pro-IS-kanaal GreenB1rds. Te zien is hoe de kerktoren in vuur en vlam staat en een gewapende militair toekijkt. Daarbij staat onder meer vermeld: "We zijn gekomen om jullie af te slachten". Waarom juist de Sint Vituskerk op de afbeelding staat, is onduidelijk.