Tom Peeters en Rianne Steenbeek:
Tom Peeters en Rianne Steenbeek: "Crailo moet zeg maar een voorbeeld zijn voor andere asielen." Foto: Bob Awick

'Eén 'happy wandeling' voor elke hond'

Om iets te doen aan het tekort aan wandelvrijwilligers met honden is Dierenasiel Crailo een samenwerking gestart met de organisatie Happy Dogs & Shelters.

HILVERSUM Met maar liefst 270 dierenasielen in Nederland nam Tom Peeters contact op met de vraag: 'hebben jullie een tekort aan wandelvrijwilligers?'. Meer dan de helft gaf daarop een bevestigend antwoord. Hoogste tijd om daar wat aan te doen, vindt de 37-jarige Utrechter.

"Ik heb net drie honden uitgelaten", lacht Peeters binnen het dierenasiel aan de Nieuwe Crailoseweg waar hij samen met beheerder Rianne Steenbeek van Crailo de plannen toelicht. Duidelijk is snel dat de liefde voor de viervoeter er bij de Utrechter al lang is en vooral een boost kreeg in Zuid-Afrika. In Kaapstad ging hij samen met zijn vriendin Marleen aan de slag in een dierenasiel. "Ik was nog nooit binnen een dierenasiel geweest, maar die honden waren daar ook zo fantastisch", zegt Peeters. "Maar wat ook opviel, was het tekort aan vrijwilligers. En is er vaak geen tijd voor een wandeling. Sommige honden blijven dan wel vier of vijf dagen in een hok zitten. Zo erg."
Terug in Nederland - een jaar terug - ontdekte de Utrechter dat er ook hier problemen zijn als het gaat om voldoende vrijwilligers bij (en donaties aan) dierenasielen. "Bij een aantal asielen ben ik toen met honden gaan wandelen, ook hier bij Crailo", vervolgt Peeters. "En ik werd gelijk verliefd op de honden en mensen hier. Samen dingen delen, 'connecten'. Het is een jonge club die vooruit wil. Zo is het balletje gaan rollen."
Dat balletje heeft nu Happy Dogs & Shelters. En inmiddels is de samenwerking met Crailo gestart. Momenteel gebruiken alle betrokkenen de testfase, die nu gaande is, zoveel mogelijk om de laatste verbeterpunten aan te pakken. Peeters is 'wel enthousiast' over deze testfase, al gaat het wat aanmeldingen betreft nog langzaam. "Wat ik hier vooral ook mee wil, is de perceptie van asielen - die van lastige honden - verbeteren."
Als het gaat om 'de perceptie verbeteren' geldt dat zeer zeker voor Crailo. Het dierenasiel verkeert nog altijd in een financieel lastige situatie als gevolg van het conflict met de oud-directeur. "Maar we worden toch weer steeds positiever gezien", merkt Steenbeek. "We krijgen steeds meer bezoekers, ook van mensen die hier voor het eerst zijn en bij verrast raken. Nu is het tijd om verder te gaan en bouwen aan de toekomst."
Nieuwe initiatieven zijn daarom meer dan welkom, zo ook Happy Dogs & Shelters. Steenbeek geeft toe dat ze onder de indruk was en is van het enthousiasme van Peeters, maar vroeg zich in de aanloop naar deze 'zakelijke deal' wat/hoeveel geld hiertegenover stond. Geen enkele euro, was eigenlijk het antwoord. "Ik wil er geen geld mee verdienen", verzekert Peeters. "Crailo moet, zeg maar, een voorbeeld zijn voor andere asielen. Als het ook elders aanslaat, moet er wat geld komen om de kosten te kunnen dekken."
En dus was en is Steenbeek er ook van overtuigd dat er een goede match is tussen beide kampen. Ook de belangstellenden van zo'n 'happy wandeling' hoeven niet te betalen. Ze kunnen hooguit een donatie doen. Ze melden zich aan op www.happydogsshelters.com en reserveren voor een bepaald moment van een dag een hond. Klinkt een beetje als thuisbezorgd.nl. Peeters snapt deze flauwe vergelijking wel, al is de term 'reserveren' wel wat 'gevoelig'. Een hond is geen hotel. En dat voor één doel: "Alle asielhonden in ons land minimaal één happy wandeling per dag bezorgen. Wat dat verdient toch elke hond?"