De nu 105-jarige Klasina in gesprek met burgemeester Broertjes.
De nu 105-jarige Klasina in gesprek met burgemeester Broertjes. Foto: Bob Awick

Oudste Hilversumse viert honderdvijfde verjaardag

HILVERSUM Fotoboeken gaan rond, verhalen worden getapt en koffie staat op tafel. De reden is de honderdvijfde verjaardag van Klasina Hesp-Verlaan. Als het de vrouw des huizes teveel wordt, maakt ze met een gebaar duidelijk dat het wat rustiger moet. "Ik wil even met de burgemeester praten."

Dinsdag is de Hilversumse 105 jaar geworden, omdat 13 augustus niet uitkwam in de agenda van burgemeester Pieter Broertjes kwam hij donderdagmiddag langs met een cadeautje om de één na oudste inwoner van de stad - een mannelijke plaatsgenoot is een half jaar ouder dan zij - alvast te feliciteren. Op een wat minder goed gehoor na is Hesp-Verlaan fysiek helemaal in orde. Ze zit in haar groene leren fauteuil. Observeert alles en geniet duidelijk van het gezelschap. Maar zoals het bovenstaande bewijst, weet ze de regie te pakken als zij vindt dat het nodig is.

Broertjes zit tegenover haar en pakt het boekje, dat hij heeft meegenomen, uit. "Het is een leuk boekje, dank u wel." Lezen doet ze inderdaad nog. Wekelijks slaat ze ook deze krant open, zo blijkt. Tevens kijkt Hesp-Verlaan bijvoorbeeld graag naar 'De Slimste Mens'. Hoewel de burgervader vooral veel wil weten van de Hilversumse stelt zij geregeld vragen aan hem. "Bevalt 't u als burgemeester van Hilversum?", vraagt ze. "Zeker", is het resolute antwoord.
Wat is het geheim? De burgemeester wilt weten hoe Hesp-Verlaan zo goed oud is geworden. "Regelmaat. Weten wat je moet doen", is haar antwoord. "Dan heb ik duidelijk het verkeerde beroep gekozen", zegt Broertjes. "Verder overkomt het je, al word ik heel goed verzorgd door de kinderen", voegt de oudste vrouw van Hilversum er nog aan toe.

En zo was het donderdag ook. Bijna al haar kinderen zijn er. Omringd door dierbaren, die zo goed als allemaal dichtbij hun moeder wonen. Uit de verhalen blijkt dat dit zeker geen incident is. Waar menig oudere nauwelijks bezoek krijgt, heeft Hesp-Verlaan dagelijks familie over de vloer. "Het is ook altijd gezellig", luidt de uitleg.

Op 13 augustus 1914 zag de dame het levenslicht in Aalsmeer. "Bedenk eens even wat zij allemaal heeft meegemaakt", zegt haar schoonzoon. Direct klinken meerdere verhalen, waaronder die van toen zij klein was er geen leidingwater was en het water met grind gereinigd werd. In 1940 start het Hilversumse avontuur. Samen met haar man Jan vestigt ze zich in de mediastad. Haar man is melkboer. De zwart-wit foto van de paard en wagen wordt van de vensterbank gepakt. Later beginnen ze een kruidenierswinkel aan de 1ste Nieuwstraat. Het echtpaar heeft zeven kinderen, vijf zoons en twee dochters. Inmiddels is de familie heel groot met veel (achter)kleinkinderen.