Herdenken op Noorderbegraafplaats.
Herdenken op Noorderbegraafplaats. Foto: Bastiaan Miché

Indiëherdenking in teken van 'In vrijheid kiezen'

HILVERSUM 'In vrijheid kiezen' is het landelijke thema van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, waaronder Nederlands-Indië. Vandaag - donderdag 15 augustus - wordt hierbij stilgestaan op de Noorderbegraafplaats.

Sinds 1988 is er een jaarlijkse herdenking in Den Haag bij het monument aldaar. De Gooi en Vechtstreek staat pas enkele jaren gezamenlijk stil bij de capitulatie van Japan, waarmee een einde kwam aan de bezetting van Nederlands-Indië, nu exact 74 jaar geleden. De Noorderbegraafplaats in Hilversum is de locatie waar deze herdenking plaatsvindt.

Het comité Herdenking Nederlands-Indië voor Gooi & Vechtstreek verzorgt deze herdenking voor de vijfde keer. Dat gebeurt bij het Indiëmonument op de begraafplaats aan de Laan 1940-1945 nummer 2.

De inloop is om 14.30 uur. Het programma bij het Indië-monument op de Noorderbegraafplaats begint een half uur later. Namens de Gooise gemeenten voert Freek Ossel, burgemeester van Wijdemeren, ditmaal het woord. Namens de gemeente Hilversum zijn burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Karin Walters aanwezig bij de herdenking.

Naast Ossel spreken nog drie anderen de aanwezigen toe. Tussendoor zingen het Moluks koor uit Huizen, zangers en een mannenkoor van het Apostolisch Genootschap Hilversum. Na de vlagceremonie en het Wilhelmus leggen vertegenwoordigers van gemeenten en organisaties rond 16.15 uur kransen.