De replica van Dudoks raadhuis is definitief weggehaald in het familiepark in Scheveningen.
De replica van Dudoks raadhuis is definitief weggehaald in het familiepark in Scheveningen. Foto: Bastiaan Miché

Extra jaren replica raadhuis in Madurodam zitten erop

Sinds 1957 stond een mini-versie van het raadhuis in Madurodam. Na meerdere vervangingen is de maquette nu definitief weggehaald.

vervolg van de voorpagina

Het mini-raadhuis heeft eigenlijk extra jaren gehad. Vier jaar terug verkeerde het gebouw in Madurodam al in deplorabele staat en kwam verwijdering al ter sprake. Dat kwam zelfs aan de orde in de gemeenteraad. Vanwege het Dudokjaar, in 2015 was het honderd jaar geleden dat de stadsarchitect in dienst kwam bij de gemeente, had Hilversum afgesproken dat de replica niet weggehaald zou worden.
Toen was er ook sprake van een reddingsactie. Er was 25.000 euro nodig om de maquette op te knappen. Het idee was om dat geld op te halen via een crowdfundingsactie. Maar deze financiering is nooit gerealiseerd, meldde de gemeente deze week.
Nu het raadhuisje definitief is weggehaald is het niet zo dat Hilversum niet meer vertegenwoordigd is in Madurodam. Instituut Beeld en Geluid, het AVRO/TROS-gebouw en de NEP-studio's zijn er te vinden. In de toekomst is het de bedoeling meer 'Hilversumse' media te krijgen in het park.
Er is dus een einde gekomen aan een lange geschiedenis; de maquette is al vernietigd. In 1957, onder het toeziend oog van toenmalig burgemeester Joost Boot, kwam het raadhuis in Madurodam.