De werkplaats van de busremise aan de Larenseweg.
De werkplaats van de busremise aan de Larenseweg. Foto: © Bastiaan Miche

Geen woningbouw op busremise,
maar Hilversums Central Park

Geen extra huizen, maar een groene long; dat is wat de buurt nodig heeft. Dat is de inzet van de verenigde buurtbewoners in Oost.

vervolg van de voorpagina

"De plannen van Dennenborgh is een aantal mensen in het verkeerde keelgat geschoten”, aldus Henri van IJken van Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum (BOB H). Na een bijeenkomst in wijkcentrum De Geus op 11 juni jongstleden hebben bewoners besloten de koppen bij elkaar te steken en er werk van te maken om de plannen tegen te houden. Vertegenwoordigers van de stichting zijn daarbij bereid om tot het gaatje te gaan. “Als het echt nodig is, nemen we de juridische weg om de bouw tegen te houden”, zo staat in de flyer die vorige week verspreid is in de directe omgeving van het busremiseterrein.

De omgeving is al te versteend. Daarom is het terrein volgooien met woningen voor de bewoners geen optie. In de afgelopen jaren is er al voldoende bijgebouwd. Van IJken noemt het Lucent- en het Philipsterrein. Met College De Opmaat, de Melkfabriek en basisschool Avonturijn trekt de Larenseweg al veel verkeer aan. In de Geuzenbuurt is parkeren al een crime en hebben veel mensen moeite om alle vier de GAD-containers kwijt te kunnen. Ofwel: de leefbaarheid piept en kraakt. Met driehonderd nieuwe woningen verergert de problematiek alleen maar.
Volgens de stichting wordt in de plannen niet gekeken naar wat de buurt nodig heeft, maar gaat het er vooral om woningbouw te realiseren. Met daarbij hoogbouw. "Mijn huis komt dan letterlijk in de schaduw te staan; een soort binnenplaats van de Bijlmerbajes", meldt de Hilversummer. De roep om nieuwe huizen is groot, gezien de krapte op de woningmarkt. De busremise valt in het gebied de Spoorzone - van de Noorderweg tot het Venetapark - dat de gemeente de komende decennia met bewoners, projectontwikkelaars en woningcorporaties wil herontwikkelen en opknappen. Vanuit het raadhuis klinkt dat het nu een verrommeld gebied is.
Dennenborgh Group, ontwikkelaar uit Soest, is eigenaar van het terrein dat tussen de Geuzenweg en de Larenseweg ligt. Momenteel zit vervoersbedrijf Connexxion nog op dit stukje Hilversum. Overigens is het nog niet duidelijk of de vervoersmaatschappij vertrekt. Dat hangt af van de concessie voor het openbaar vervoer in 2021. Dat is allesbepalend of de bussen daadwerkelijk van het terrein weggaan. Zo niet, dan blijft alles bij het oude. In de tussentijd heeft de ontwikkelaar voorzichtig plannen opgesteld, inclusief schets. Die tekening leidde twee maanden terug tot gefronste wenkbrauwen bij omwonenden, al ziet de ontwikkelaar dit meer als een startpunt en valt er over van alles en nog wat te praten.

Woningbouw is voor de verenigde buurtbewoners uitgesloten. Waarom gebruikt de gemeente daar het circusterrein langs de Diependaalselaan niet voor? Dat is in de ogen van de stichting een betere plek om veel woningen te creëren. Tevens stelt Van IJken aan de gemeente voor om het geld dat zij bijvoorbeeld beschikbaar stellen voor het voorkeursrecht op 55 panden in de driehoek Larenseweg, Kleine Drift, Zuiderweg (12 miljoen euro) te gebruiken voor een goede nieuwe inrichting van het Connexxion-terrein.

Op de uitnodiging met elkaar om de tafel te gaan zitten, zeggen zij zeker ja. Zelf zien ze wel degelijk heil in herontwikkeling van het terrein. Daar hebben ze een eigen idee voor. Dat noemt Van IJken het Hilversumse Central Park, waar onder meer duurzaamheid gerealiseerd kan worden. “We zijn niet tegen iets. We willen de buurt graag verbeteren. Zeker qua leefbaarheid. We willen een groene long in Hilversum-Oost. Een park dat verbindt, zowel de mensen als de plek", legt Van IJken uit.

De stichting nodigt Hilversummers uit met ideeën voor dit park te komen. Meer informatie is te vinden op www.larenseweg103.nl.

'Mijn huis wordt een soort binnenplaats van de Bijlmerbajes'