De bundel 'Interpretatie is een gift' van Niels Corbeel is uit. En materiaal voor deel 2 en 3 ligt op de plank...
De bundel 'Interpretatie is een gift' van Niels Corbeel is uit. En materiaal voor deel 2 en 3 ligt op de plank... Foto: © Bastiaan Miché

Drank, onbeantwoorde liefdes, ellende: perfecte ingrediënten voor bundel

Het kan maar zo zijn dat een uitspraak die je deed in de kroeg terug te vinden is in de bundel van Niels. Hij luistervinkt namelijk aan de toog.

HILVERSUM Precies op de afgesproken tijd fietst hij het marktterrein op. Volledig gekleed in het zwart, of nee, toch niet: zijn voeten zijn gestoken in zwarte sokken met gekleurde spookjes. Hij stelt zich voor met een ontwapenende lach, legt trots zijn dichtbundel op het tafeltje, gaat zitten en rolt een shaggie. Gedichten ontstaan uit ellende. Geschreven aan de toog. Samengesteld uit flarden van gesprekken van kroeggasten. Niels Corbeel (22) is trots op zijn bundel 'Interpretatie is een gift'. "En ik heb alweer genoeg materiaal om nog twee bundels mee te vullen."

Hij leunt achterover, laat bedachtzaam een sliertje rook uit zijn mond ontglippen. "Toen ik in groep 8 zat, kreeg ik de hoofdrol in de musical. Ik speelde een vader die regelmatig ontplofte en flink tekeer ging. Ik hoefde weinig te doen om me in te leven in die rol: als ik werd gepest werd ik superagressief. Ik had de stille hoop dat het pesten zou stoppen als ik naar de middelbare ging." De Hilversummer heeft het mis; ook daar werd hij het mikpunt. Een klasgenoot vond zichzelf de beste en zocht een slachtoffer. "En dat was ik. Ik dacht: laat 'm maar verrotten; ik leerde makkelijk en na schooltijd deed ik wat ik leuk vond: gamen en later naar de kroeg gaan." Toch haalde hij niet genoeg punten voor het gymnasium en werd teruggezet naar de havo. Met twee vingers in zijn neus en het nauwelijks maken van huiswerk haalde hij zijn diploma. Daarna volgden drie mislukte studies, een drankprobleem, een depressie en een zelfmoordpoging. Hij vertelt het alsof het niet over hem gaat, maar over een ander.

Hou van mij!

Een ingewikkelde en onbeantwoorde liefde zorgde ervoor dat hij somber werd en vaak in de kroeg zat. Hij zocht liefde en warmte, kreeg een relatie die ook mislukte. Omdat hij het concept 'leren' niet kende - hij had nooit ergens voor hoeven leren - mislukte zijn studie. Hij had een bijbaantje waarmee hij zijn biertjes bekostigde. In zijn binnenzak zat steevast een notitieboekje waarin hij quotes en flarden van gesprekken schreef die hij om zich heen hoorde. "En van die flarden schreef ik door een bril van alcohol gedichten. Ze gaan over mijn worsteling en hoe ik de wereld zie. Over mijn drankprobleem en over mijn depressie. Op beide heerst een taboe dat ik wil doorbreken."

Mooi geweest

Een dieptepunt was 7 augustus 2018: de drie gedichten in het midden van de bundel gaan daarover. Niels besloot dat het mooi was geweest. Zijn drankprobleem pakte hij samen met Jellinek aan; hij had gesprekken, dronk en gamede tien weken lang niet meer en voelde zich daarna sterker dan ooit. Geadviseerd werd voor nazorg bij de GGZ aan te kloppen, maar hij vond dat hij geen hulp nodig had. "Ik was immers ook gestopt met drinken." Toen nam de depressie volledig de overhand en wilde de jonge dichter een eind aan zijn leven maken. Om zijn lijf voor te bereiden op wat komen ging, vertrok hij naar de kroeg om zich daar lam te zuipen. Aan zijn vriend die naast hem aan de bar zat, vertelde hij wat hij van plan was. Extreem geschrokken alarmeerde die vriend een andere vriend en zorgde ervoor dat Corbeel afzag van zijn voornemen. De dag erna, op 8 augustus om zeven uur 's avonds, ontwaakte hij op de eerste dag van een nieuw leven.

'De gedichten gaan over mijn worsteling en hoe ik de wereld zie'

Onder controle

Schrijven, hij wil schrijven. Heeft plezier in de gedichten die hij bedenkt. Werd eerder afgewezen op de Schrijversschool, maar misschien moet hij het weer een kans geven? Dat is een goed idee. Of hij weer drinkt? Mja, zo nu en dan een biertje. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, hè? "Maar ik heb het onder controle. En dat wil ik graag zo houden."

www.boekscout.nl