Uitgiftepunt UP1 in oktober officieel open

HILVERSUM Het nieuwe uitgiftepunt van Voedselbank Gooi & Omstreken aan de Korte Noorderweg gaat over een kleine twee maanden officieel open. Op vrijdag 18 oktober opent wethouder Annette Wolthers UP1, zo maakt de voedselbank bekend.

Eind mei maakte de voedselbank bekend weg te gaan aan de Oosterengweg 44 bij Heelo. Sinds 2017 had de hulporganisatie hier onderdak, nadat zij het uitgiftepunt op het Lucentterrein moest verlaten vanwege de herontwikkeling. Een lange zoektocht naar een geschikt onderkomen begon, die ook politiek gezien nogal wat voeten in de aarde had.

Toen al kwam het pand aan de Korte Noorderweg 36 voorbij als uitgiftepunt voor cliƫnten in Hilversum-Oost en Noord. Alleen moest destijds de bodem nog gesaneerd worden voordat de voedselbank erin kon trekken. Dat de voedselbank verhuist, heeft vooral te maken met de voorwaarden. In mei liet Noor Tania van Voedselbank Gooi & Omstreken weten dat zij de grote ruimte voor tien jaar gratis krijgen aangeboden.


'Financiering jeugdzorg heel complex'

HILVERSUM Voor de raadsleden is het heel lastig om een goed beeld te krijgen van de cijfers in de jeugdhulp. De financiering is complex en niet goed inzichtelijk. Dat is de conclusie die de Rekenkamer Hilversum trekt in het onderzoek dat zij gedaan heeft naar de jeugdhulp.

Als voorbeelden van de complexiteit noemt de rekenkamer de jaren 2015 en 2016. Hierin gaf Hilversum in totaal 2,8 miljoen euro minder uit dan de bijdrage vanuit het Rijk. In 2017 daarentegen gaf de gemeente 1,5 miljoen euro meer uit. "Ongeveer de helft van de jeugdhulp in Hilversum verloopt via de huisarts. Hoewel de gemeente geen directe invloed heeft op het verwijsproces door de huisarts, moet de gemeente de jeugdhulp waarnaar is doorverwezen wel betalen. Hierdoor is in feite geen financiƫle sturing door de gemeente mogelijk", aldus het onafhankelijke orgaan.

Tevens vindt de rekenkamer dat de raad meer moet sturen op inhoud. Hilversum mist op dit moment een lokale visie en die moet met de betrokken partijen ontwikkeld worden.