Grote zorgen dakloosheid Hilversum BIJ1

HILVERSUM Wat is de stand van zaken als het gaat om het aantal daklozen in Hilversum? Dat wil Hilversum BIJ1 graag weten van burgemeester en wethouders. Daar heeft de politieke partij, die niet in de gemeenteraad zit, vragen over gesteld.

Vrijdag publiceerde het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) cijfers over de enorme groei van het aantal daklozen in Nederland in de afgelopen tien jaar. In 2009 waren er landelijk gezien 17.800 daklozen en inmiddels zijn nu 39.300 mensen zonder huis of onderdak. Hilversum BIJ1 zegt zich grote zorgen te maken over deze cijfers en wil weten wat de lokale situatie is.

Zo wil de buitenparlementaire oppositie, zoals Hilversum BIJ1 zichzelf omschrijft, weten hoeveel daklozen er momenteel zijn en of dat in het laatste decennium is toegenomen. Daarnaast vraagt zij in het ingekomen stuk of in Hilversum ook een andere landelijke trend waarneembaar is, namelijk veel jongere (tussen de 18 en 30 jaar) en niet-westerse daklozen. Als dat in Hilversum inderdaad het geval is, wil BIJ1 duiding krijgen over de oorzaak hiervan.


Wissel van de wacht bij
VVD-fractie

HILVERSUM Freek Reijmerink keert terug als raadslid. De VVD'er neemt het stokje over van Diana van Daalen, die haar ontslag heeft aangeboden. In de raadsvergadering van woensdag 18 september wordt de liberaal geïnstalleerd.

Reijmerink was in de vorige raadsperiode de jongste van de 37 gekozen politici. Hij gaat verder waar hij in 2018 mee ophield: de zorg. Reijmerink neemt de sociaaldomeinportefeuille over van Van Daalen, die uit privéoverwegingen haar raadslidmaatschap opzegt. "Hij schuift effectief de fractie in", zo merkt VVD-fractievoorzitter Frits Vogel op. "In de vorige periode deed Freek ook al het sociaal domein, een belangrijke portefeuille. We zijn blij met zijn ervaring op dit terrein, waardoor er ook geen slagkracht verloren gaat."

Sinds vorig jaar maart is Van Daalen het vierde raadslid dat opstapt. Eerder waren dat Erik van Ouwerkerk, Jerry Braaksma (beiden Hart voor Hilversum) en Rebekka Timmer (SP).