De intentie werd bekrachtigd in het archief in Naarden.
De intentie werd bekrachtigd in het archief in Naarden. Foto: Bob Awick

Fusie Gooise archiefdiensten scheelt ook in de kosten

HILVERSUM Met één archief voor de hele Gooi en Vechtstreek zetten de gemeenten niet alleen een grote stap in de richting van de digitalisering, maar doen zij ook de inwoners een plezier in de portemonnee. Met de aanstaande komst van Archief Gooi en Vechtstreek worden veel kosten bespaard.

Vorige week hebben de colleges van Hilversum en Gooise Meren het voornemen uitgesproken de archiefdiensten te laten fuseren. Door de samenvoeging van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum en het Gemeentearchief in Gooise Meren en Huizen in Naarden ontstaat naar hun lezing één sterk archief voor de deelnemers Hilversum, Gooise Meren, Huizen, Blaricum, Laren, Wijdemeren, de Veiligheidsregio en diverse particuliere archieven.

Snellere digitale dienstverlening en het scheelt tevens de nodige euro's als er straks een nieuwe archiefdienst is die zetelt aan de Cattenhagestraat 8 in Naarden-Vesting, zijn de voordelen. De zes deelnemende gemeenten leveren een financiële bijdrage op basis van de inwonersaantallen. Ook de Regio doet een duit in het zakje. "Zonder de fusie zouden de inwoners van de zes gemeenten voor de doorontwikkeling van het archief duurder uit zijn", melden Hilversum en Gooise Meren in een persverklaring.

De deal, die in 2017 al in de steigers is gezet, is nog niet helemaal beklonken. Er komt nog overleg met de andere gemeenten en beide raden moeten hun fiat nog geven.