Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'De Clemenskerk staat nog wel in onze buurt, maar is niet meer van de buurt'

HILVERSUM De Clemenskerk staat in de Bloemenbuurt, maar is niet meer van de buurt. "Het is een bedrijfspand geworden", laat Stichting Vrienden van de Clemenskerk weten. Aanleiding om weer eens naar buiten te treden is de aanvraag van Flight Deck 53, het trampolinepark, voor een vergunning voor het gebruik van het voormalige orgelbalkon.

Bijna een jaar terug opende Flight Deck 53 de deuren van de kerk, die twee decennia had leeg gestaan. Sinds maandag 10 september 2018 is het trampolinepark officieel open voor klanten. Dat ging allemaal niet zonder slag of stoot. Onderneemster Saskia de Wit ondervond veel weerstand vanuit de buurt, waaronder die van de vrienden van de kerk. De stichting had altijd gehoopt en gedacht dat het godshuis een plek van de buurt zou worden. Een locatie in de eigen wijk waar culturele en maatschappelijke activiteiten zouden plaatsvinden.

Ondanks alle protesten liep het tot teleurstelling van veel omwonenden compleet anders. Nu het trampolinepark op de vooravond staat van de eerste verjaardag lijkt de kritiek verstomd. Er zijn weinig tot geen signalen uit de Bloemenbuurt dat het de spuigaten uitloopt bijvoorbeeld als het gaat om geluidsoverlast. "Het is een vergeten zaak geworden dat het gebouw geen buurtfunctie heeft gekregen. Voor ons als buurt is het een verloren zaak. Het gebouw staat er nog, maar het is een bedrijfspand geworden", luidt de boodschap. Dat heeft twee oorzaken, meent de stichting. "Veel omwonenden zijn murw geslagen door alle besluitvorming of ervaren gewoon geen probleem."

De vraag die nu voorligt, is wat de buurtbewoners gaan merken nu het erop lijkt dat Flight Deck 53 de activiteiten mag uitbreiden. Bij de gemeente is een aanvraag ingediend of het balkon gebruikt mag worden voor kinderfeestjes, het ten gehore brengen van muziek en deze plek in het pand gebruiken voor het geven van EHBO-cursussen/veilig toezicht op het trampolinespringen. "Wij hebben geen idee of omwonenden bezwaar hebben gemaakt. Wij, als stichting in ieder geval niet, omdat wij als niet-belanghebbende zijn verklaard. Wij hebben de buurt op de hoogte gebracht van de vergunningaanvraag."

In de buurt heerst de opvatting dat deze vergunning ook verstrekt wordt, zoals dat in alle andere ook het geval was, waaronder de verruiming van het aantal bezoekers in 2018. Zo wordt de zaak steeds verder opgerekt, aldus de vrienden. Vanuit het raadhuis klinkt dat de gemeente op 22 juli de omgevingsvergunning verleend heeft voor het gebruik van het balkon en dat zij vorig jaar inderdaad akkoord is gegaan met de uitbreiding van het aantal bezoekers van 70 naar 130. Naar aanleiding van de toename is een akoestisch rapport opgesteld. Daaruit blijkt volgens de gemeente dat het trampolinepark aan alle (geluids)voorschriften voldoet en dat de capaciteit van de omliggende wegen voldoende is om de 'overigens beperkte verkeersstroom' aan te kunnen.

Onderneemster De Wit en de bedrijfsleider zijn benaderd door de krant voor een reactie, maar waren niet te bereiken.

'Veel omwonenden zijn murw geslagen door alle besluitvorming'