Elke dinsdag schrijft Jackie Brakkee bij oma Marianne aan haar boekjes over leeuwenwelpje Nala.
Elke dinsdag schrijft Jackie Brakkee bij oma Marianne aan haar boekjes over leeuwenwelpje Nala. Foto: © Bastiaan Miché

Bij oma achter de computer gaan haar vingers urenlang over het toetsenbord

Er zijn kinderen die al jong weten wat ze willen worden. Jackie is zo'n meisje. Ze wil schrijver worden. En zwemjuf. Kan ze mooi combineren.

HILVERSUM Vrolijk stapt Jackie Brakkee (7) uit het zwembadje dat in de achtertuin staat, slaat een Minnie Mouse-handdoek om zich heen en gaat druppend naast haar vader Michel zitten. Vragend kijkt ze me aan. "Kom ik nu ook in het Jeugdjournaal?" Ik haal mijn schouders op. Vermoed wel dat dit kleine meisje als ze zo doorgaat over een aantal jaar bij Matthijs van Nieuwkerk aanschuift en dat de presentator van DWDD geen woorden kan vinden voor het debuut van deze jonge schrijfster. "Wist je al dat ik met mijn tweede boek bezig ben?"

Trots kijkt moeder Jessica naar haar dochter. Afgelopen Moederdag werd zij door Jackie verrast met een wel heel bijzonder cadeau: een zelfgeschreven boekje. "Ik denk dat het misschien wel dikker had kunnen zijn als Jack langer de tijd had gehad. Maar omdat ze in haar hoofd had het mij voor Moederdag te geven, heeft ze er sneller dan ze misschien wel wilde een eind aan gebreid." Uit een kleurig inpakpapiertje kwam 'Nala het leeuwenwelpje' tevoorschijn. 'Jackie is een meisje dat erg van lezen houdt. Op een dag besloot ze achter de computer te gaan zitten om zelf een verhaal te schrijven over Nala, een welpenleeuw die vanaf haar geboorte moet vechten om te overleven' staat te lezen op de achterflap naast een foto van het schrijvende meisje. Nee, het is nog geen echt boek met een kaft, het zijn A-viertjes in een snelhechter.

Oma de schrijfcoach

De trigger om te schrijven ontstond in december, rond kerst, vermoedt Jessica. "Jackie moest op school een kerstverhaal verzinnen en had daarin zo veel plezier dat ze door is gegaan met schrijven." Dat schrijven doet ze overigens niet thuis, schudt Jackie haar natte haar. "Dat doe ik bij oma Marianne, op de Buisweg. Elke dinsdag ga ik uit school naar haar toe, zet haar computer aan en ga verder met mijn verhaal." Oma Marianne is een belangrijke schrijfcoach voor het meisje. Ze leest de bladzijden die haar kleindochter schrijft door, vraagt om opheldering als ze iets niet begrijpt en zorgt voor voldoende papier, printerinkt en snelhechters.

Rijke fantasie

Bij oma is haar veilige schrijfplek, daar zit ze uren achter de computer en gaan haar vingers over het toetsenbord en komt haar rijke fantasie tot leven op het scherm. Hoofdpersoon is Nala, het leeuwenwelpje. Al meteen in het begin van het verhaal gaat het gruwelijk mis: een boze, jaloerse leeuw zonder kind doodt de vader van Nala. Moeder en Nala zijn genoodzaakt te vluchten. Een spannende scène, zeker als die is ontsproten uit het brein van een zevenjarige. Zelf vindt ze dat wel meevallen, maar ja, zij weet ook hoe het verhaal verder gaat, grijnst ze. "Maar er zijn mensen die het echt wel heel spannend vonden", geeft ze toe.

In het begin gaat het gruwelijk mis: een boze leeuw doodt Nala's vader

Voorlezen in de klas

Zoals op de Da Costaschool. Ze mocht in haar klas vertellen over haar boek en het voorlezen. De juf was heel trots op haar en haar klasgenootjes ook. "Sommige kinderen niet, maar die zijn gewoon jaloers", denkt Jackie. Maar door de bank genomen was iedereen onder de indruk. Net als buren en de andere opa en oma die ze het heeft laten lezen.
Na haar bescheiden maar steengoede debuut is de jonge Hilversumse gewoon doorgegaan met schrijven en tekenen. Want de illustraties van Nala het leeuwenwelpje en alle vriendjes maakt ze ook zelf. "Elke keer als ik een blaadje af heb en oma het heeft uitgeprint, maak er tekeningen bij." In het volgende deel beleeft Nala onder meer enerverende avonturen in het hertenrijk. Het wordt ook weer een heel spannend verhaal, belooft de schrijfster. Ze kijkt verlangend naar het badje. "Mag ik nu weer zwemmen? O wacht, ik heb nog een vraag: kun je met schrijven eigenlijk je geld verdienen?" Ik knik.