Eind mei 2017 legden wethouder Wimar Jaeger en festivaldirecteur Arya Tariverdi de enorme rode loper uit.
Eind mei 2017 legden wethouder Wimar Jaeger en festivaldirecteur Arya Tariverdi de enorme rode loper uit. Foto: Jan Bertelink

Scenecs filmfestival voelt zich misleid door gemeente

De hele gang van zaken heeft House of Cards-achtige trekjes. Van een voorgehouden wortel tot een rapport dat een pressiemiddel wordt. Althans, zo voelt dat bij Scenecs.

vervolg van de voorpagina

"Ik ben ervan overtuigd dat wij hebben moeten uitwijken voor de Dutch Media Week, zeker als je kijkt naar de aanbevelingen die in de audit staan", is de stellige mening van Arya Tariverdi, directeur van Scenecs International Debut Film Festival. "Wij voelen ons misleid door de gemeente", voegt hij eraan toe. In een reactie op dit verhaal wijst de gemeente resoluut van de hand dat Scenecs moet verdwijnen ten faveure van het mediafestival. "Een filmfestival heeft niets te maken met de Dutch Media Week."
Het begint allemaal vorig jaar als een topambtenaar met het idee komt een audit te laten doen, zodat het niet jaarlijks nodig is een subsidieaanvraag in te dienen. Een meerjarige afspraak, zoals volgens Tariverdi al in 2014 - toen Hilversum hengelde naar de hand van het in Amersfoort gevestigde festival - al besproken is, geeft de organisatie rust en biedt de mogelijkheid te werken aan de kwaliteit en continuïteit van het filmfestival. De audit, de sterkte-zwakte-analyse, zou gaan over de potentie van het festival en het toekomstperspectief. Scenecs stemde daarmee te goeder trouw in. De relatie met de gemeente was immers goed.
Volgens de gemeente had zij in 2017 al zorgen over het realiseren van de ambities van Scenecs. Doordat de gewenste uitbouw en doorontwikkeling van het festival stagneerden, namen de zorgen toe in het raadhuis. Omdat de Cultuurraad tegen hetzelfde aanliep, is geadviseerd om een audit te doen. Over het rapport wil de gemeente geen uitspraak doen, want dat is - zonder medeweten van Scenecs - door de gemeenteraad als vertrouwelijk bestempeld.
De uitkomsten van het controleonderzoek, dat vlak voor en zelfs tijdens het filmfestival van 2018 is gedaan, zijn volgens Scenecs louter negatief. "In zo'n audit zet je alle plussen en minnen op een rij en daarmee ga je aan de slag in het beleid. Toen ik de audit voor het eerst zag, moest ik in eerste instantie lachen, want het was zo ongeloofwaardig. Het is een en al conclusie. Niets wordt onderbouwd. Er zijn geen gespreksverslagen, helemaal niets, maar er deugde helemaal niets van ons."
Geïnterviewden, waaronder een lid van de raad van toezicht (RvT), geven aan zich niet te herkennen in het eindresultaat in relatie met wat zij gezegd en verteld hebben. Daarnaast geeft Tariverdi aan dat de audit-opdracht zonder zijn medeweten is veranderd. Vanuit de gemeente is volgens hem het verzoek bij Blueyard gekomen om grip en controle te krijgen op Scenecs en daar is in het hele onderzoek naartoe geschreven. "Ik had daar nooit mee akkoord gegaan", zegt hij achteraf. Wat eveneens opvalt, is dat Blueyard de conclusie trekt dat Hilversum veel geschikter is voor een mediafestival dan een filmfestival. Cinema behoort meer bij Amsterdam.
Wethouder Wimar Jaeger van Media en Cultuur omarmde het rapport. Op basis hiervan was een nieuwe subsidie echt niet mogelijk. Een aanvraag indienen kon wel, maar dan zou de audit of delen daarvan in het openbaar komen, was zijn mededeling. Nadat ze bij Scenecs in de materie zijn gedoken, werd duidelijk dat er zonder toestemming niets openbaar gemaakt mag worden. Ook hoorden ze van partners en lazen ze in mails dat de gemeente communiceerde dat het festival niet doorging in 2019. Dat betekent ook het doorbereken van de subsidiecyclus. Daardoor is er dit jaar geen sprake meer van een langdurige subsidierelatie, waardoor Scenecs nergens meer recht op zou hebben. Die verspreide mededeling was ver voordat tot uitstel is besloten. Tijdens die speurtocht ontdekten de directeur en de RvT eveneens dat Blueyard vlak voor de Scenecs-audit een plan had geschreven voor de doorontwikkeling van de DMW. Ook dat scharen zij onder het kopje 'onzuivere praktijken'. Tevens krabden ze zich achter de oren toen ze lazen dat een awardshow een goede aanvulling is op het mediafestival. "Dat is al jaren ons unique sellingpoint. Dat hebben wij al twaalf keer gedaan. Nergens is het zo Amerikaans en grootschalig als bij ons."
Voorlopig betekent dit alles dat er geen internationaal filmfestival voor debuterende filmmakers en storytellers is in Hilversum, door Jaeger vaak getypeerd als 'de verhalenfabriek van Nederland'. "Wij hebben geen aanvraag kunnen indienen op basis van de uitkomsten van de audit. Daarna zijn we aan het lijntje gehouden. Inhoudelijk viel er met de wethouder niet te praten over het rapport", aldus de filmfestivaldirecteur.
Dat Scenecs ook financieel moest wijken om de DMW beter te kunnen positioneren als groot media-evenement, zoals de advocate suggereert in de in april verstuurde brief, wijst de gemeente eveneens van de hand. Het subsidiegeld van Scenecs is niet naar de Dutch Media Week gegaan, zo geeft de gemeente aan. De euro's voor het filmfestival kwamen uit de cultuurbegroting, terwijl het mediafestival een bijdrage ontvangt uit het potje media. Het staat Scenecs nog altijd vrij een aanvraag in te dienen voor 2019. Uit eigen overweging heeft de culturele organisatie dat (nog) niet gedaan.
Omdat de zaak nog voor de rechter komt, wil de gemeente verder inhoudelijk niet reageren.