Amaris lijkt wel klaar met leveren huishoudelijke hulp

HILVERSUM De Gooise gemeenten zijn door Amaris Zorggroep onaangenaam verrast met de mededeling dat de zorggigant de bestaande overeenkomst huishoudelijke hulp al voor de einddatum - op 31 december 2020- wil beëindigen. Tzorg zou deze klus weliswaar willen overnemen, maar dan moet het wel groen licht krijgen van die gemeenten.

Amaris wil stoppen met het leveren van de huishoudelijke hulp in deze regio, omdat - aldus wethouder Karin Walters van Zorg en Welzijn - zij zich vooral gaat richten op complexe zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg en de Zorgverzekeringswet. Echter, Amaris kan zolang het contract 'huishoudelijke hulp' loopt, die niet eenzijdig beëindigen. Bovendien bepalen de Gooise gemeenten - om zo een goede kwaliteit en zorgcontinuïteit voor de inwoners te kunnen garanderen - wie de hulp levert. Niet Amaris.
Het is nu aan Amaris om voor oktober een formele opzegging naar de Gooise gemeenten (Regio) toe te sturen. Tzorg moet zich bovendien voor de huishoudelijke hulp inschrijven. De Regio beoordeelt deze inschrijving en biedt Tzorg bij een positieve beoordeling een voorlopige toelating. Wanneer niemand in die periode bezwaar indient, krijgt Tzorg definitief groen licht.

Vervolgens wordt de overdracht van inwoners uit de Gooi en Vechtstreek van Amaris naar Tzorg georganiseerd. Het personeel van Amaris verhuist mee naar Tzorg. "Op dit moment is er geen enkele stap van bovenstaande processtappen uitgevoerd", aldus Walters.
De wethouder is niet blij met de manier waarop Amaris de aankondiging heeft gecommuniceerd met de gemeenten, inwoners én medewerkers. Zij verzekert wel dat de hulp aan inwoners wordt gecontinueerd. "Hier treden geen veranderingen in op."