Hofjes Kerkelanden spreken zich meteen uit tegen extra parkeren

HILVERSUM De oproep van wethouder Wolthers van Bereikbaarheid en Parkeren was niet aan dovemansoren gericht. In het Luther- en Calvijnhof zijn vertegenwoordigers na de commissievergadering van vorige week woensdag meteen langs de deuren gegaan met als resultaat dat de meerderheid inderdaad tegen uitbreiding is van de parkeerplaatsen in de buurtjes.

Tijdens de commissie Duurzaamheid en Bereikbaarheid gaf de wethouder aan dat de gemeente niet coûte que coûte de parkeervoorzieningen wil uitbreiden in de negen hofjes in Kerkelanden. Op basis van klachten uit de wijk, signalen die de buurtcoördinatoren hadden opgevangen, de uitkomsten van de in februari gehouden leefbaarheidsenquête én de gemeentelijke parkeertellingen menen ze in het raadhuis dat er een tekort is aan parkeerplekken. Daar wil de gemeente naar handelen.
Eerder tekende deze krant al op dat de gemeente een probleem probeert op te lossen dat niet bestaat, aldus bewoners van het Luther-, Jansenius- en Calvijnhof. Daar is het verzet groot tegen meer parkeervoorzieningen in de binnenring. Zeker omdat zij het gevoel hebben de extra plekken opgedrongen te krijgen. Vanuit het raadhuis werd angstvallig vastgehouden aan de cijfers van de enquête, die in veel gevallen door een minderheid van de bewoners was ingevuld.
Wolthers erkende dat de eerste brief naar de bewoners aan duidelijkheid te wensen overliet. Hierin stond niet glashelder dat de uitkomsten van de vragenlijst gevolgen zouden kunnen hebben voor de hofjes. "Dat trek ik me aan", zei ze. Als de buurtjes echt tegen uitbreiding zijn van de parkeerplaatsen dan hebben zij nu de kans dat te laten zien. Via een handtekeningenlijst, 50 procent plus één, kunnen zij aantonen voor of tegen het gemeentelijke voornemen te zijn.
Na de vergadering zijn vertegenwoordigers van het Luther- en Calvijnhof langs de deuren gegaan. In het laatstgenoemde hofje is 52 van de 92 huishoudens (5 woningen zijn onbewoond) tegen meer parkeerplaatsen. In het buurtje ernaast is de uitslag nog duidelijker: van de 78 ondervraagden zeggen 64 huishoudens tegen uitbreiding van de parkeervakken aan de binnenring te zijn. Deze lijsten liggen al in het raadhuis.