College en raad hadden, aldus Jaeger, op de hoogte kunnen zijn van zijn bestuurdersrol bij Dutch Media Foundation.
College en raad hadden, aldus Jaeger, op de hoogte kunnen zijn van zijn bestuurdersrol bij Dutch Media Foundation. Foto: Bastiaan Miché

DMF-bestuursrol: risico genomen op misbruik en negatieve beeldvorming

Na maanden is het rapport van BING af. Genuanceerd en terdege wordt de zaak over nevenfuncties uitgelegd. Nu is het aan de politiek of er wel of niet integer is gehandeld.

HILVERSUM Volgens de letter der wet is het niet gegaan zoals het boekje voorschrijft. College én gemeenteraad zijn door wethouder Wimar Jaeger in 2017 niet op de hoogte gebracht dat hij voornemens was een bestuursrol te gaan vervullen bij Stichting Dutch Media Foundation (DMF). In het eind vorige week verschenen rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) erkent de D66'er dat en biedt hij zijn excuses daarvoor aan.

Met het uitoefenen van deze functie heeft Jaeger het risico genomen op misbruik en negatieve beeldvorming, zo menen de onderzoekers. Met het controle willen hebben op gesubsidieerde instellingen is op zich niets mis als wethouder. Maar roep je de ellende niet over je af als je als toezichthouder vanuit de gemeentekant ook aan de ontvangende kant zit? Volgens BING vergt dat heel veel professionaliteit van de desbetreffende bestuurder.
Geconstateerd is dat Jaeger twee nevenfuncties niet heeft opgegeven zoals dat hoort. Zijn bedrijf Wipac B.V. stond niet op de gemeentelijke website vermeld, maar had daar wel moeten staan, ook al blijkt het om een inmiddels inactieve functie te gaan. Dat geldt ook voor zijn bestuurslidmaatschap van DMF. Het voornemen dat hij in maart 2017 zou beginnen als secretaris van die stichting, zoals dat hoort volgens de Gemeentewet, is nooit voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. "Van het actief informeren van beide gremia en een - expliciete - consensus over de wenselijkheid van het vervullen van de functie, is geen aanwijzing aangetroffen", stellen de onderzoekers in het 73 pagina's tellende integriteitsonderzoek naar Jaeger. "Wij stellen vast dat de functie onvoldoende expliciet is besproken binnen de politiek-bestuurlijke gremia van de gemeente Hilversum, om te kunnen spreken van consensus over de vraag of het vervullen van de functie van secretaris, het belang van de gemeente Hilversum dient."
Zelf verklaart Jaeger in het onderzoek dat hij strikt genomen niet conform artikel 41 van de Gemeentewet heeft gehandeld. Daar plakt hij wel een dikke maar aan vast, want hij heeft immers nooit een geheim gemaakt van deze bijbaan. Zijn directe collega's, maar ook de raadsleden, hadden van deze bijbaan op de hoogte kunnen zijn. Tijdens de integriteitstoets in mei 2018 heeft hij deze nevenfunctie netjes vermeld aan bureau Berenschot ten tijde dat hij onder de loep genomen werd als kandidaat-wethouder. Daarnaast was het binnen het ambtenarenapparaat bekend dat hij secretaris was van deze stichting en staat de functie expliciet vernoemd in een artikel in Broadcast Magazine. Dat het bestuurslidmaatschap niet op de website is komen te staan, blijft een persoonlijke verantwoordelijkheid van de wethouder zelf. Dat erkent Jaeger, wel wijst hij er nog op dat ook bij zijn collega's meerdere nevenfuncties niet waren vermeld. De procedure is bij meerderen niet goed gevolgd.
Het BING-onderzoek is het gevolg van de melding van SP-fractievoorzitter Bianca Verweij, meerdere inwoners van Hilversum en onthullingen van deze krant. Op donderdag 11 april kaartte deze krant de dubbelrol aan van Jaeger. Uit ons onderzoek bleek dat Jaeger de rol van secretaris vervult bij DMF, een stichting die media-evenementen heeft verzorgd: Dudok in Concert, de Open Studio Dagen en de Dutch Media Week. Jaeger zegt zelf nooit de subsidieaanvragen te hebben gedaan, dat deed Herman Dummer namens Events in Business, die tegelijkertijd directeur van DMF is. Ondertussen is de Democraat wel lid van een uitvoerend orgaan dat subsidie vroeg en kreeg van de gemeente, al zegt de wethouder dat het een qualitate qua-functie is (een bijbaan die hoort bij zijn rol als wethouder). Om precies te zijn: geld uit de programmabegroting van Jaegers portefeuille. In april bleek dat er meer dan een half miljoen gemeenschapsgeld was verstrekt aan DMF.
BING geeft aan de dubbele verantwoordelijkheid te vermijden. De huidige gemeentesecretaris Dick Emmer zou negatief hebben geadviseerd als Jaeger het voornemen van de DMF-functie aan hem zou hebben voorgelegd. Burgemeester Pieter Broertjes zegt niet van de secretarisrol af te hebben geweten tot de eerste melding en de berichtgeving in deze krant. Jan Slagter, DMF-voorzitter, zou hebben verklaard dat de burgervader wel op de hoogte was van deze functie van Jaeger. In het rapport wordt deze lezing heel duidelijk bevestigd. De aanleiding om tot het bestuur toe te treden, had met een voorval te maken tijdens het eerste Dudok in Concert op 16 juli 2016. Onweer dreigde. De brandweer waarschuwde voor gevaarlijke situaties en in crisisoverleg met Broertjes is toen gesproken over het gebruik van camera's en meer. Omdat de gemeente toch al zo participeerde in dit project vond de organiserende partij dat de gemeente ook bestuurlijke verantwoordelijkheid moest gaan nemen in het vervolg. Dat is de opmaat geweest naar de DMF-functie van Jaeger.

Conclusies trekt BING niet. Dat is immers aan de politiek. Woensdag 18 september spreken de fracties zich tijdens de raadsvergadering na vijf maanden uit over deze kwestie.