Wethouder Karin Walters.
Wethouder Karin Walters. Foto: Bastiaan Miché

Jeugdhulp: 1,8 miljoen euro extra

hilversum Op zich heeft Hilversum het redelijk voor elkaar als het gaat om de jeugdhulp binnen de gemeente, vindt wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg. Wel is er over het afgelopen jaar een tekort van maar liefst 1,8 miljoen euro. Daarom zegt Walters dat bedrag extra toe voor komend jaar.

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de visie en agenda Jeugdhulp 2019-2021 vastgesteld. Deze visie en agenda is ook een reactie op het onlangs verschenen onderzoek van de Rekenkamer naar de jeugdhulp in Hilversum. Daarin kwam naar voren dat Hilversum het prima doet en de hulp wordt gewaardeerd. De dienstverlening door jeugdconsulenten van het Sociaal Plein krijgt een 8,8 als rapportcijfer, er kan echter nog wel een slag worden gemaakt als het gaat om samenwerken met het onderwijs en de huisartsen.

Die twee samenwerkingen gaan er komen of worden geïntensiveerd. Daarnaast kan het jongerenwerk straks rekenen op versterking en is het de bedoeling dat kinderen 'zo thuis mogelijk opgroeien' en dus niet uit huis worden gezet. Enkele nieuwe projecten die het college voorstelt zijn: extra inzet van opvoedcoaches bij Jeugd en Gezin zodat hulp in een vroeg stadium aan ouders geboden kan worden, inzet van jeugdconsulenten op voortgezet onderwijs en inzet van een praktijkondersteuner Jeugd bij de huisartsen die zelf kortdurende behandelingen kunnen bieden.
Deze projecten brengen kosten met zich mee die zich naar verwachting de komende drie jaar terugverdienen, denkt de gemeente. Walters had het tekort van 1,8 miljoen euro zien aankomen, geeft toe dat het een fors bedrag is, maar stelt ook dat vergelijkbare gemeenten te maken hebben met veel grotere tekorten.