De Avro-studio aan de 's-Gravelandseweg was eveneens open voor publiek.
De Avro-studio aan de 's-Gravelandseweg was eveneens open voor publiek. Foto: © Bastiaan Miché

Omroepgebouwen trekken veel bekijks

De 33ste editie van de Open Monumentendagen in Hilversum dit weekend heeft ruim 7500 bezoekers getrokken, ruim 700 meer dan vorig jaar.

HILVERSUM Wolfsdreuvik, de voormalige KRO-studio, de Vituskerk en de Blaskowitzbunker. Dat waren de belangrijkste trekkers afgelopen zaterdag en zondag toen belangstellenden konden genieten van 35 opengestelde monumenten rond het thema 'Plekken van Plezier'. Het prachtige weer droeg zeker bij aan de grote opkomst, maar ook de 10 speciale programma's op diverse locaties trokken veel publiek.

Topper was traditiegetrouw de Sint Vituskerk, waar van de ruim 1250 bezoekers meer dan de helft de toren beklom. Zoals altijd trokken ook gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn veel belangstelling. Zo waren er zowel bij de Blaskowitzbunker als bij de toren van Wolfsdreuvik midden in het Smithuyserbos ruim 800 bezoekers. Zij werden door Lotte van Dijck en Reinier Bouvy vermaakt met een puzzelspeurtocht, poppenkast van Willemien Bellaart en livemuziek.
Bij café de Jonge Haan vertelden beroemde mediapersonen zoals Tineke de Nooij en Robert ten Brink over de mediagebouwen van Hilversum voor de gloednieuwe podcast Dudok City!
Bij alle omroepgebouwen waren de rondleidingen volgeboekt en moesten meerdere mensen worden teleurgesteld. In de voormalige NCRV-studio toonde Sonos Europe hoe een monument is getransformeerd tot een prachtig kantoorgebouw. Bezoekers waren ook welkom bij Villa Henriëtte. Favoriet onder de omroepgebouwen was dit jaar De KROon, het voormalige KRO-complex aan de Emmastraat. Hier namen zo'n 800 mensen een kijkje.
Directeur Indira van 't Klooster van het Dudok Architectuur Centrum is tevreden over het in haar ogen geslaagde evenement. "Met ruim 7500 bezoekers lijkt de rek er nog niet uit. En dan tellen we de 450 bezoekers aan het Dudok Festival waarvoor onze gidsen de rondleidingen verzorgden, en de bezoekers aan de Dudoktent bij de opening van het culturele seizoen op het Langgewenst met ruim 8000 bezoekers niet eens mee. Tot onze spijt konden veel mensen niet meer mee met de volgeboekte rondleidingen. Voor volgend jaar bezinnen we ons op het vergroten van de capaciteit."

KROon.