'Grens bij het verwerpen van rechtsstaat'

Vervolg van de voorpagina

"We moeten ons realiseren dat het om een bepaalde groep gaat die niet representatief is voor alle moslims in onze samenleving. Desondanks zien wij dit ook als een serieus probleem waarbij wij allemaal een taak hebben. Maar nu is er in eerste instantie voor het Rijk een taak weggelegd om richtlijnen op te stellen en wetswijzigingen door te voeren om ook daadwerkelijk te kunnen handhaven."

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W) naar aanleiding van het bericht van NRC/Nieuwsuur dat salafisten steeds meer greep krijgen op het islamitisch onderwijs in Nederland. Wel is de gemeente in gesprek met alle religieuze gemeenschappen, waarbij dit ook onderwerp van gesprek is.
B en W hebben nog een paar weken de tijd om uitgebreid antwoord te geven op schriftelijke vragen die de lokale fractie van het CDA deze week over dit onderwerp stelde. De christendemocraten zijn zich rot geschrokken over het 'onevenredige aantal' van drie lesorganisaties in Hilversum. "Voor het CDA is de vrijheid van godsdienst een groot goed", aldus Gerben van Voorden en Jacobine van Dijk van het CDA. "De vrijheid van godsdienst ligt ingebed in de rechtsstaat die ons aller vrijheid beschermt, religieus en niet-religieus, en zorgt dat we in een vrije samenleving kunnen wonen. Wij trekken echter de grens bij het verwerpen van onze rechtsstaat en onze democratie."


Hilversummers vechten op Langgewenst

HILVERSUM Drie Hilversummers - 21, 30 en 32 jaar - zijn gewond geraakt bij een vechtpartij op het Langgewenst. Twee van hen zijn voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

De vechtpartij vond woensdagavond 11 september rond 20.45 uur plaats, meldt de politie dinsdagmiddag. "De betrokkenen treffen elkaar bij de fontein aan de Langgewenst. Het komt direct tot een confrontatie. Daarna gaan de mannen weer uit elkaar. Later blijkt dat ze alle drie letsel hebben opgelopen." Wat de aanleiding van de vechtpartij was, is onduidelijk. De politie heeft de drie mannen al gesproken, maar hun verklaring lopen uiteen.