Stikstof heeft geen invloed op HOV

hilversum De nieuwe regels voor de uitstoot van stikstof hebben geen invloed op de planning en werkzaamheden van de HOV-busbaan in Hilversum. Ook de geplande bomenkap bij Anna's Hoeve gaat gewoon door.

De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve (VBAH) was naar de voorzieningenrechter gestapt om te pleiten voor uitstel van de bomenkap op Anna's Hoeve. De leefgebieden van diersoorten zouden namelijk in de knel komen. De rechtbank ging daar niet in mee, onder meer omdat de werkzaamheden geen vertraging mogen oplopen door de uitstel van bomenkap. Binnenkort, waarschijnlijk nog deze maand, start de provincie daarom met de voorbereidingen voor de bomenkap. De kap start over pakweg vier maanden.
De PvdA in Hilversum ging er echter van uit dat de stikstofuitspraak door de Raad van State (PAS) hoogstwaarschijnlijk alsnog zou leiden tot het (tijdelijk) stilleggen van de werkzaamheden rond de HOV-busbaan. De sociaaldemocraten verzochten het college van burgemeester en wethouders om - zolang die werkzaamheden dan stilliggen - aan Noord-Holland te verzoeken ook de bomenkap uit te stellen. De provincie zou dan met de VBAH om tafel kunnen over de bescherming van die diersoorten.
Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is echter niet relevant voor het project HOV in 't Gooi, inclusief de verlegging van de Weg over Anna's Hoeve, aldus een woordvoerder van de provincie.