La Place wordt genoemd als mogelijke locatie voor een Park en Bike.
La Place wordt genoemd als mogelijke locatie voor een Park en Bike. Foto: Bastiaan Miché

Verder onderzoek naar concept Park en Bike in de regio

hilversum Een voorziening waar automobilisten hun vierwieler kunnen parkeren om van daaruit met de fiets naar het werk te gaan - Park en Bike - komt definitief niet in de nieuwe wijk Crailo. Wel vindt het college van burgemeester en wethouders (B en W) het concept dusdanig interessant en wordt bekeken of deze elders kan worden gerealiseerd. Als voorbeeld noemen B en W La Place in Laren.

Al eind 2017/begin 2018 kregen de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren vanuit de verschillende gemeenteraden het verzoek om een Park en Bikevoorziening op Crailo te onderzoeken. Mogelijk zou deze leiden tot minder filevorming van en naar het Media Park. Immers, iedere dag staat er een lange rij auto's op de Johannes Geradtsweg en in Bussum de Ceintuurbaan en Naarderweg.

De GEM Crailo, zeg maar de organisatie die vanuit de drie gemeenten is ontstaan om het gebied te ontwikkelen, gaf daarom het verkeerskundig adviesbureau Goudappel Coffeng opdracht gegeven om de realisatie van zo'n voorziening te onderzoeken. Daaruit blijkt echter dat het effect op de bereikbaarheid van het Media Park met zo'n Park en Bike op Crailo zeer bescheiden is. Bovendien neemt zo'n voorziening behoorlijk wat ruimte in wat dan weer een negatief effect heeft op de grondexploitatie. Aan de andere kant is het idee voor een Park en Bike ergens in de regio helemaal niet verkeerd. Daarom is het advies om alternatieve plekken te bekijken en bij werknemers en werkgevers op het Media Park te peilen of zij interesse hebben in deze voorziening.
Het college van burgemeester en wethouders neemt de conclusies uit het onderzoek over en 'ziet op dit moment onvoldoende aanleiding om onderzoek naar de realisatie van een Park en Bike op of nabij het plangebied Crailo voort te zetten'. Wel, aldus B e W, is het concept Park en Bike uit het oogpunt van duurzaamheid en mobiliteit interessant. Daarom zal bij de medewerkers van het Media Park worden gepeild of er belangstelling is naar het concept.
Verder kan Park en Bike ook iets betekenen voor de bereikbaarheid van het Media Park tijdens de uitvoeringswerkzaamheden van de HOV-busbaan. Mogelijke locatie voor deze voorziening is dan La Place in Laren. Daarnaast denken B en W eraan om een Park en Bike te koppelen aan een hoogwaardig fietsnetwerk in de regio. Tot slot wil Hilversum samen met de provincie Noord-Holland en andere partijen kijken naar verschillende toepassingen van 'Park en Bike' op meerdere locaties in de regio.